:

Kan killar testa sig mot HPV?

Innehållsförteckning:

  1. Kan killar testa sig mot HPV?
  2. Hur vanligt är HPV virus?
  3. När blev jag smittad av HPV?
  4. När smittar HPV?
  5. Hur många HPV virus finns det?

Kan killar testa sig mot HPV?

Vissa HPV-virus kan också leda till cancer i penisen, analen och svalget. Men dessa cancerformer är väldigt ovanliga och därför behöver inte killar gå på några kontroller för detta.

Hur vanligt är HPV virus?

HPV är världens vanligaste sexuellt överförda infektion och de allra flesta sexuellt aktiva män och kvinnor har någon gång haft en infektion med HPV.

När blev jag smittad av HPV?

HPV sprids via hud- och slemhinnekontakt, exempelvis vid sexuella kontakter. Virustyperna som kan ge könsvårtor, livmoderhalscancer och cancer i svalg, penis och anus smittar lätt vid sexuell kontakt. Eftersom viruset är vanligt i både slemhinnorna och huden i underlivet kan hudkontakt också leda till smitta.

När smittar HPV?

HPV sprids via hud- och slemhinnekontakt. Virustyperna som kan ge könsvårtor, livmoderhalscancer och cancer i svalg, penis och anus smittar lätt vid sexuell kontakt. Eftersom viruset är vanligt i både slemhinnorna och huden i underlivet kan hudkontakt också leda till smitta.

Hur många HPV virus finns det?

Humant papillomvirus (HPV) är en grupp virus som omfattar mer än 200 olika typer. Tretton HPV-typer klassificeras som högriskvirus och kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer och cancer i vulva, vagina, anus, penis och svalg.