:

Hur kan man få ut ett förundersökningsprotokoll?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man få ut ett förundersökningsprotokoll?
  2. Vad händer om man blir polisanmäld för stöld?
  3. Kan du som privatperson begära ut vilken handling du vill från en myndighet?
  4. Hur gör man för att begära ut lönelistor?
  5. Hur gör man för att få ut en dom?
  6. Kan man få ut domar?

Hur kan man få ut ett förundersökningsprotokoll?

Som huvudregel är förundersökningar alltså offentliga först efter att åtal väckts, och vissa uppgifter eller hela förundersökningen kan omfattas av sekretess. Jag skulle ändå rekommendera dig att vända dig till polismyndigheten och begära ut handlingen.

Vad händer om man blir polisanmäld för stöld?

Om det stämmer att händelsen är polisanmäld och det finns vittnen skulle det kunna bli så att åtal väcks, om förundersökningen mynnar ut i att det finns grund för åtal. ... Om vi utgår från att åtal väcks och rätten slutligen finner er skyldiga till stöld enligt 8 kap. 1 § BrB är straffet fängelse i högst två år.

Kan du som privatperson begära ut vilken handling du vill från en myndighet?

Huvudregeln vid en begäran om att ta del av allmänna handlingar finns i 6 kap. 4 § OSL där det framkommer att en myndighet ska lämna ut en allmän handling, så länge denne inte är sekretessbelagd.

Hur gör man för att begära ut lönelistor?

Statliga myndigheter På myndigheter är uppgifter om lön en offentlig handling. Det innebär att vem som helst kan begära ut uppgifter om löner från arbetsgivaren, eftersom de räknas som en allmän handling. Detta regleras i Offentlighets- och sekretesslagen 2 kap. 4 §.

Hur gör man för att få ut en dom?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.

Kan man få ut domar?

En dom räknas som en allmän handling från en svensk myndighet. Så den har alla svenska medborgare rätt att ta del av, helt anonymt. Domar kan plockas ut direkt hos den fysiska domstolen, där du inte behöver uppge varken namn eller andra personuppgifter.