:

Hur får man bort Mjällkvalster kanin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man bort Mjällkvalster kanin?
  2. Kan kaniner ha skabb?
  3. Hur smittar Mjällkvalster?
  4. Hur får kaniner ringorm?
  5. Hur smittar skabb kanin?
  6. Hur är kaninens syn?

Hur får man bort Mjällkvalster kanin?

Oftast väljs ett spot-on läkemedel, som droppas på huden enligt anvisning från veterinären. Man ska räkna med att behandlingen tar flera veckor, så man säkerställer att alla kvalstren är döda. Kaniner är mycket känsliga, behandla därför aldrig med andra preparat än dem som veterinären rekommenderar.

Kan kaniner ha skabb?

Kaniner drabbas ofta av en hudparasit som kallas mjällkvalster eller mjällskabb. Själva parasiten är inte synlig för blotta ögat och den lever i det ytligaste hudlagret. Den orsakar mjällbildning, håravfall och ibland klåda.

Hur smittar Mjällkvalster?

Hundar av alla raser kan drabbas, men det är oftast valpar och unga hundar som utvecklar sjukdomssymtom. Smitta sker genom direkt kontakt mellan hundar, men även genom indirekt kontakt via borstar, dynor mm.

Hur får kaniner ringorm?

Sjukdomen smittar via direktkontakt mellan individer eller indirekt om kaninen kommer i kontakt med svampsporer som finns i miljön. Eftersom kaniner inte är så känsliga för ringorm är det vanligtvis nedsatta, stressade eller av andra orsaker mottagliga individer som blir smittade.

Hur smittar skabb kanin?

Alla kaniner, unga som gamla, kan drabbas. Kvalstret lever i kaninens hud och äter hudavlagringar, vilket resulterar i kraftig mjällbildning. Parasiten själv kan man bara se i mikroskop. Kaniner smittas med mjällkvalster när de har haft direktkontakt med en redan smittad kanin.

Hur är kaninens syn?

Veterinären svarar Alla kaniner ser dåligt på nära håll. Deras ögon är i första hand skapta för att ha ett riktigt stort synfält och för att kunna upptäcka rovdjur på långt håll. Om man tycker kaninen har ovanligt dålig syn på nära håll, beror det vanligtvis på sjukdomar eller andra fel i ögat.