:

Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?
  2. Vad är en konkursbouppteckning?
  3. Hur förvaltar man ett konkursbo?
  4. Vad menas med att vara på obestånd?
  5. Varför Ska man försättas i konkurs?
  6. Vem kan ansöka om konkurs?
  7. När ska ett aktiebolag försättas i konkurs?

Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?

När tingsrätten beslutar om konkurs meddelas det i Post- och Inrikes tidningar. Där står också vem som är utsedd till konkursförvaltare.

Vad är en konkursbouppteckning?

Konkursbouppteckning ska ske direkt när ett företag eller en privatperson begärs eller begär sig själva i konkurs. Konkurs kan begäras när ett företag eller en privatperson inte ser en möjlighet att i framtiden kunna betala tillbaka fodringar och skulder.

Hur förvaltar man ett konkursbo?

Konkursdomstolen utser en förvaltare. Förvaltarens arbete granskas av Kronofogdens särskilda tillsynsmyndighet, TSM. En konkursförvaltare är självständig i sin roll, men har en skyldighet att höra med TSM och särskilt berörda borgenärer samt gäldenären i viktigare frågor.

Vad menas med att vara på obestånd?

För att försätta en gäldenär i konkurs krävs att denne ärobestånd, d.v.s. att gäldenären inte kan betala sina skulder och att det inte heller handlar om endast tillfälliga betalningssvårigheter.

Varför Ska man försättas i konkurs?

  • För att försättas i konkurs krävs att företaget eller personen är på obestånd. Det är tingsrätten som bedömer detta. Att vara på obestånd betyder att man inte kan betala sina skulder och det får inte bara vara tillfälligt. Det innebär att det inte räcker att ett företag eller en person har större skulder än tillgångar.

Vem kan ansöka om konkurs?

  • Vem kan ansöka om konkurs? Dessa kan ansöka om konkurs: en borgenär (en person eller ett företag som aktiebolaget har en skuld till kallas för borgenär). Ansökan görs till tingsrätten som tar upp frågan om konkurs.

När ska ett aktiebolag försättas i konkurs?

  • Ett beslut om konkurs fattas av tingsrätten på den ort där företaget har sitt registrerade säte. Ett aktiebolag ska försättas i konkurs om det inte kan betala sina skulder och att betalningsproblemen inte endast är tillfälliga.