:

Hur får man tag på detaljplan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man tag på detaljplan?
  2. Hur tas en detaljplan fram?
  3. Hur tolka detaljplan?
  4. Vad ska finnas med i en detaljplan?
  5. Vart kan man se detaljplan?
  6. Vem kan upprätta en detaljplan?
  7. Hur lång tid tar det att ta fram en detaljplan?
  8. Vad ska en detaljplan redovisa?
  9. Vad ska en Planbeskrivning innehålla?

Hur får man tag på detaljplan?

Det är bara kommunen som kan besluta att ta fram och anta en detaljplan. Det är också kommunen som tolkar de detaljplaner som finns. En detaljplan visas som ett bestämt område på en plankarta. Till detaljplanekartan hör en planbeskrivning, som förklarar planens syfte och innehåll.

Hur tas en detaljplan fram?

Kommunen lämnar ett planbesked Du som vill att kommunen ska göra en detaljplan för ett visst område kan börja med att ansöka om ett planbesked. Information om hur du ansöker finns hos kommunen. ... I beskedet meddelar kommunen om de kommer att inleda ett detaljplanearbete eller inte. Det beslutet går inte överklaga.

Hur tolka detaljplan?

I en detaljplan regleras hur mark- och vattenområden ska användas. Detaljplanens plankarta reglerar användningen både på allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Detta illustreras på plankartan nedan som områden med olika färg. Vid reglering av användningen av ett område används VERSALER.

Vad ska finnas med i en detaljplan?

En detaljplan ska bestå av en karta över det område som planen omfattar (plankarta) och de bestämmelser i övrigt som behövs. Av plankartan ska det framgå hur planområdet delas upp för skilda ändamål och vilka bestämmelser som gäller för olika områden.

Vart kan man se detaljplan?

I stadsbyggnadskontorets arkiv finns de planer som är klara, de planer som antagits och som idag är juridiskt giltiga. Det finns även en karttjänst där du direkt kan hitta gällande detaljplaner med mera. Vill du ha hjälp att läsa (ej tolka) en detaljplan kan du vända dig till vår kundservice.

Vem kan upprätta en detaljplan?

En detaljplan kan antas av kommunfullmäktige, men fullmäktige kan i vissa fall delegera beslutet till kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden. Detaljplaner som är påbörjade före 1 januari 2015 upprättas med ett enkelt eller normalt förfarande.

Hur lång tid tar det att ta fram en detaljplan?

När arbetet med att ta fram en detaljplan kan starta beror på hur många planer som för tillfället hanteras . När arbetet har startat kan sluttiden även variera beroende på omfattning och hur processen flyter på. En detaljplan med standardförfarande tar ca 1-3 år.

Vad ska en detaljplan redovisa?

Detaljplanen ska redovisa hur mark- och vattenområden inom planområdet får användas. Kommunen ska också bestämma och ange gränserna för vad som är allmän plats, kvartersmark och vattenområde.

Vad ska en Planbeskrivning innehålla?

Planbeskrivningen är till för att förklara bakgrund, bestämmelser och genomförande samt konsekvenser av genomförande av detaljplanen. Ibland finns ytterligare handlingar bifogade till planerna. Det kan handla om utredningar om buller, miljöpåverkan, trafiklösningar och illustrationer med mera.