:

Hur se högkostnadsskydd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur se högkostnadsskydd?
  2. Hur ser jag om jag har frikort Jönköping?
  3. Kan jag se mitt högkostnadsskydd läkemedel?
  4. Vilket belopp gäller för frikort?
  5. Vad gäller högkostnadsskydd och frikort?
  6. Hur ska det gula högkostnadskortet ges till patienter?
  7. När gäller högkostnadsperioden?
  8. Vad är högkostnadsskyddet för receptläkemedel?

Hur se högkostnadsskydd?

Gå till www.1177.se och logga in. Välj Alla övriga tjänster under rubriken Övriga tjänster. Klicka på Högkostnadsskydd för öppenvård under rubriken Högkostnadsskydd.

Hur ser jag om jag har frikort Jönköping?

På vårdcentralen eller mottagningen på sjukhuset kan du få mer information om högkostnadsskydd eller frikort för sjukvård.

Kan jag se mitt högkostnadsskydd läkemedel?

Via vår e-tjänst Läkemedelskollen kan du när som helst se den aktuella nivån du befinner dig på i ditt högkostnadsskydd. Du loggar in via e-legitimation och behöver vara över 18 år.

Vilket belopp gäller för frikort?

Patient som har betalat, eller fått fakturor för besök i öppen vård motsvarande 1 150 kronor inom en tolvmånadersperiod har rätt till ett frikort.

Vad gäller högkostnadsskydd och frikort?

  • Patienten ska informeras om regler för högkostnadsskydd och frikort. Högkostnadsperioden är alltid en löpande 12-månadersperiod. Den utgår från dagens datum och sträcker sig 12 månader bakåt i tiden. Det innebär att betalda patientavgifter som är äldre än 12 månader faller bort.

Hur ska det gula högkostnadskortet ges till patienter?

  • Det gula högkostnadskortet ska ges till patienter. Kvitton på betalda patientavgifter, betalda fakturor och fakturor som utfärdas ska fortfarande klistras in/ stämplas i det gula högkostnadskortet. Patienter ska informeras om att patientavgifter kan registreras hos en vårdgivare som är ansluten till systemet för e-Frikort.

När gäller högkostnadsperioden?

  • - Högkostnadsperioden gäller 12 månader räknat från första inköp. - Från och med 1 januari 2020 är taket i högkostnadsskyddet 2350 kr (tidigare var det 2300 kr). Du som har en pågående högkostnadsperiod vid årsskiftet får automatiskt dina tidigare inköp överflyttade till den nya högkostnadstrappan.

Vad är högkostnadsskyddet för receptläkemedel?

  • Högkostnadsskyddet innebär att du från och med 1 januari 2020 betalar högst 2350 kronor per tolvmånadersperiod för dina receptläkemedel eller stomiprodukter. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.