:

Vad ingår i Lipidstatus?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår i Lipidstatus?
  2. Vad ska man äta för att sänka sitt kolesterol?
  3. Vad ska man ha för kolesterolvärden?
  4. Vad betyder s-kolesterol?
  5. Vad är Blodfettsrubbningar?
  6. Vad är LDL värde?
  7. Vad ska HDL ligga på?

Vad ingår i Lipidstatus?

För bedömning av lipidstatus bör minst totalkolesterol, triglycerider, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och non-HDL-kolesterol analyseras. Önskvärd triglyceridnivå är under 1,7 mmol/l. Över 2,0 mmol/l är hypertriglyceridemi.

Vad ska man äta för att sänka sitt kolesterol?

Mättat och omättat fett Att minska ner på mättat fett och i stället äta omättade fetter är viktigt för att förändra kolesterolbalansen. Det betyder mindre av fett kött, feta charkprodukter och feta mejeriprodukter samt mer av feta fiskar, som lax, makrill och sill samt vegetabiliska oljor och fetter, utom kokosfett.

Vad ska man ha för kolesterolvärden?

Svar. Det är normalt att ha ett kolesterolvärde under 5.0. Mellan 5.0 och 6.4 är det lätt förhöjt. Mellan 6.5 och 7.9 måttligt förhöjt.

Vad betyder s-kolesterol?

En sänkning med hjälp av mediciner av S-Kolesterol eller S-LDL som ligger över rekommenderade nivåer dvs S-Kolesterol mellan 5-8 mmol/l och/eller S-LDL 3-6 mmol/l, innebär för i övrigt friska individer, lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. En sådan sänkning är dock inte samhällsekonomiskt motiverad.

Vad är Blodfettsrubbningar?

Vad är blodfettsrubbning? Blodfetter, kolesterol och triglycerider utgör viktiga byggstenar i kroppens funktioner. De tillförs via kosten och bildas också i levern, men ibland kan det bli en obalans i dessa så att blodfetterna stiger, så kallad blodfettsrubbning (lipidrubbning).

Vad är LDL värde?

Förkortningen LDL ska uttydas “low-density lipoprotein”, det vill säga lipoprotein med låg densitet (tjocklek). LDL-kolesterol transporterar fett och en liten del protein från levern till andra delar av kroppen.

Vad ska HDL ligga på?

Det kan också vara ärftlig betingat (Tangiers sjukdom, LCAT-brist). HDL-kolesterol> 1,0 mmol / L män) eller> 1,3 mmol /L (kvinnor) rekommenderas (IS-1550, 2009).