:

Hur får man cellförändringar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man cellförändringar?
  2. Kan cellförändringar komma tillbaka?
  3. Hur mycket tas bort vid Konisering?
  4. Hur länge flytningar efter Konisering?
  5. Vad är orsaken till lätta cellförändringar?
  6. Hur gör man vid höggradiga cellförändringar i cellproven?
  7. Vilka cellförändringar är lätta eller höggradiga?
  8. Vad beror på cellförändringar i livmoderhalsen?

Hur får man cellförändringar?

Det finns olika sätt att behandla höggradiga cellförändringar. Vanligast är att operera bort den lilla bit av livmodertappen där cellförändringarna finns. Behandlingen görs på sjukhus eller på en gynekologimottagning. Det är vanligast att få lokalbedövning, men om du vill bli sövd brukar det gå att ordna.

Kan cellförändringar komma tillbaka?

Kvinnor har ökad risk för att höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen kommer tillbaka efter operation om det funnits cellförändringar i operationsmarginalen, särskilt om högrisk-HPV (humant papillomvirus) kunnat påvisas i uppföljningsprovet.

Hur mycket tas bort vid Konisering?

De kan lätt avlägsnas genom ett enkelt ingrepp som kallas konisering. Då skär man bort cirka en centimeter av livmodertappen med hjälp av en upphettad metalltråd, s.k. slynga. Det finns också andra metoder att ”förstöra” cellförändringar som exempelvis laserbehandling.

Hur länge flytningar efter Konisering?

En del har bara en liten blödning ett par dagar, men andra kan blöda som en mens upp till 3 veckor, i undantagsfall längre. Man kan få en ökad blödning ungefär en vecka efter behandlingen då brännskorpan släpper. De flesta får en blodblandad flytning. Flytningen kan lukta illa, men infektioner är ovanligt.

Vad är orsaken till lätta cellförändringar?

  • En annan vanlig orsak till lätta cellförändringar är infektion av livmodertappen med HPV-virus. HPV står för Humant Papillom Virus och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Ungefär hälften av alla sexuellt aktiva kvinnor drabbas.

Hur gör man vid höggradiga cellförändringar i cellproven?

  • Vid höggradiga cellförändringar i cellproven behöver gynekologen utföra en kolposkopi. Den här undersökningen gör att man kan bedöma cellförändringarnas omfattning. Vid en gynekologisk undersökning ser gynekologen på livmoderhalsens slemhinna med hjälp av en specialkikare.

Vilka cellförändringar är lätta eller höggradiga?

  • Det finns olika grader av cellförändringar lätta eller höggradiga. Cellförändringar är inte cancer. Lätta cellförändringar läker ofta ut av sig själv och behöver endast kontrolleras regelbundet. Höggradiga cellförändringar bör tas bort med en enkel kirurgisk operation som vanligen sker i lokalbedövning.

Vad beror på cellförändringar i livmoderhalsen?

  • Cellförändringar i livmoderhalsen beror för det mesta på en virusinfektion. Den vanligaste typen av cellförändringar läker av sig själv. Den typ av cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer kan tas bort genom en enkel operation.