:

Vad innebär barns inflytande i förskolan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär barns inflytande i förskolan?
  2. Vad säger läroplanen om barns inflytande i förskolan?
  3. Hur har barnen inflytande på aktiviteten?
  4. Vad är barns delaktighet och inflytande?
  5. Vad är skillnaden mellan barns inflytande och barns delaktighet?
  6. Vad säger läroplanen för förskolan om barns inflytande delaktighet och jämställdhet?
  7. Hur arbetar ni med inflytande?
  8. Hur gör vi barnen delaktiga?
  9. Vad är skillnaden mellan delaktighet och inflytande?

Vad innebär barns inflytande i förskolan?

Alla barn ska, enligt förskolans läroplan, ha inflytande över verksamheten som de deltar i. Även FN:s konvention om barnets rättigheter, som nästa år kommer bli lagstadgad i Sverige, beskriver att barn har rätt att uttrycka sina åsikter i sammanhang som berör dem.

Vad säger läroplanen om barns inflytande i förskolan?

Förskolan ska uppmuntra barnen att föra fram sina tankar och idéer och skapa förutsättningar för detta. Barnens åsikter ska tas tillvara i utbildningen och de ska få möjlighet att bilda sig egna uppfattningar och göra val utifrån sina egna förutsättningar.

Hur har barnen inflytande på aktiviteten?

I styrda aktiviteter blir barnens inflytande villkorat då det är förskolläraren som har makten och som bestämmer vad, när och vem som får inflytande. Det förekom dock tillfällen då barnen under de styrda aktiviteterna kom med egna initiativ och ibland togs dessa tillvara.

Vad är barns delaktighet och inflytande?

Vid ett beslut eller en åtgärd som visar sig ha konsekvenser för ett barn ska barnets intressen uppmärksammas och övervägas särskilt. Barn ska kunna komma till tals vid alla beslut som rör dem.

Vad är skillnaden mellan barns inflytande och barns delaktighet?

Forskarna Ingrid Pramling Samuelsson och Niklas Pramling (2010) beskriver det som att barnperspektiv innebär att vuxna redan tror sig veta barns behov, medan barns perspektiv handlar om att barnen själva får bidra med synpunkter och perspektiv, exempelvis i en aktivitet i förskolan.

Vad säger läroplanen för förskolan om barns inflytande delaktighet och jämställdhet?

Forskning visar att de vuxna i förskolan ofta har olika förväntningar på pojkar och flickor. ... I förskolans läroplan står det att förskolan har ett ansvar för att motverka könsmönster som begränsar barnens utveckling, val och lärande. Därför är det viktigt hur du arbetar med jämställdhet.

Hur arbetar ni med inflytande?

Arbetslaget ska lyfta barnens tankar och åsikter för att kunna forma verksamheten efter barngruppens behov. ... Barnen får vara delaktiga i utvärderingen av sitt inflytande. Dokumentationen blir en tillgång i arbetet med att synliggöra vilket inflytande barnen har i verksamheten. Det är vad vi ska dokumentera och inte vem!

Hur gör vi barnen delaktiga?

Delaktiga barn ger bättre lärmiljö

Vad är skillnaden mellan delaktighet och inflytande?

Delta = Vara med om. Inflytande = möjlighet att påverka.