:

Hur vet man att räkorna är färska?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man att räkorna är färska?
  2. Var kan man fiska räkor?
  3. Vad gör räkor?
  4. Kan man äta färska räkor?
  5. Är det nyttigt att äta räkor?

Hur vet man att räkorna är färska?

En färsk räka skall vara glänsande i skalet och ha en frisk havsdoft. Räkor kokas ombord på båten. En nyfiskad, kokt räka av god kvalitet kan lagras upp till en vecka om temperaturen i kylen håller 2-4°C. (Konsumentkyl i två dagar).

Var kan man fiska räkor?

Fisket bedrivs framför allt centrala i Skagerrak utanför Bohusläns kust och längs norska rännan ut i Nordsjön. Vissa år finns ett begränsat räkfiske i norra delen av Kattegatt. Landningarna från räkfisket görs huvudsakligen till Göteborg, Kungshamn och Smögen, men i viss utsträckning kan räkan också landas i Danmark.

Vad gör räkor?

Egentliga räkor är i sin tur föda för många djur, särskilt fiskar och sjöfåglar. Vissa räkor parasiteras av kräftdjur i familjen Bopyridae, som hör till ordningen Gråsuggor och tånglöss.

Kan man äta färska räkor?

Ät naturella med goda såser och bröd, blanda i en räkcocktail, ceviche med räkor, räkröra, smörgåstårta eller räksallad. Eller bjud varma i wok med räkor, räkgryta, räksoppa, gratäng eller pastasås.

Är det nyttigt att äta räkor?

Rik på protein- och mineraler Räkköttet är rikt på protein, vitamin E och mineraler som selen, zink, fosfor, magnesium och järn. Koppar är ett annat nyttigt mineral i räkan. Räkor innehåller även vitamin B12, som behövs för blodbildningen. Det lilla fett som finns är nyttigt omega 3 och omega 6.