:

Hur fållar man en duk?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fållar man en duk?
 2. Hur bred fåll på duk?
 3. Hur gör man Hålsöm?
 4. Hur syr man en fåll?
 5. Hur fållar man för hand?
 6. Varför fållar man?
 7. Varför gör man en fåll?
 8. Hur syr man Hardangersöm?

Hur fållar man en duk?

Klipp av hörnet i 45 grader så den första vikningen klipps bort. Vik in hörnet i 45 grader till vikningen längst in. Vik in kanterna längs den första vikningen. Vi därefter in kanten längs den andra vikningen, då ska ett snyggt hörn bildas.

Hur bred fåll på duk?

Tänkte att jag ska visa hur jag brukar fålla dukar på ett snyggt sätt. Börja med att vika upp en fåll på 1 cm runt kanten på hela duken och sedan en fåll till 4 cm från kanten (bredare om duken är stor). Behåll den smalare fållen och vik två sidor mot varandra från hörnet, så det blir en spets, se på bilden.

Hur gör man Hålsöm?

Sy hålsöm

 1. För att sy hålsöm behöver man räknelinne, dvs det ska vara lika avstånd mellan trådarna i båda riktningarna. ...
 2. De trådar i väven som ligger närmast den invikta kanten ska man nu dra bort. ...
 3. I hörnen, där upprepningarna möts, får man klippa av trådarna (du ska alltså inte repa upp hela vägen ut till kanten).

Hur syr man en fåll?

Bottenfåll med symaskin

 1. Mät hur lång gardinen skall vara. Lägg till 6 cm för bottenfåll.
 2. Klipp rätt längd på gardinen och sicksacka därefter kanten.
 3. Dölj därefter sicksacksömmen genom att vika in den. Finast är om du gör en dubbelvikning.
 4. Nåla och pressa.
 5. Sy en vanlig raksöm 5 mm från kanten.

Hur fållar man för hand?

Vik upp en bit av tyget, för en vanlig fåll är 2-3 cm lagom. Arbetet sker från tygets baksida. Håll nålen diagonalt och plocka upp ett par trådar av tyget nära den vikta kanten. Dra inte igenom nål och tråd utan stick nålen genom den vikta kanten först och dra sedan igenom försiktigt så att det bildas ett stygn.

Varför fållar man?

Fransar förbrukar ofta avsevärt längre varp än vävda fållar. Bredden på fållen avgörs av tygets totala mått och tygets funktion. En matta har ofta avsevärt bredare fåll än en tunn bordsduk vävd i tunnaste lingarn. Fållen behöver också anpassas till tygets eventuella mönster.

Varför gör man en fåll?

Vid vävning ingår fållen i vävsedelns beräkning av varpens längd och bestäms således på ett tidigt stadium, men för alla eventualiteters skull är det vanligt att lägga till lite längd på varpen för att ha handlingsutrymme att åstadkomma andra slags fållar och avslutningar än man ursprungligen tänkt sig.

Hur syr man Hardangersöm?

Från min farmor har jag ärvt lakan med bred spets gjord i Hardangersöm. Idag sys den på tuskaftsväv med bomulls- eller lingarn. Tyget måste vara jämnt vävt eftersom mönstren bygger på kvadrater. Man syr först fyrkanter i klostersöm (plattsöm); traditionellt sys fem raka stygn över fyra trådar.