:

Varför hög alkalinitet?

Innehållsförteckning:

  1. Varför hög alkalinitet?
  2. Hur sänker man alkaliniteten i poolen?
  3. Vad påverkar vattnets alkalinitet?
  4. Hur får man upp alkalinitet?
  5. Varför högt pH i spabad?
  6. Hur höjer man alkaliniteten i poolen?
  7. Vad påverkar vattnets hårdhet?
  8. Vad påverkar vattnets pH-värde?

Varför hög alkalinitet?

Alkaliniteten är vattnets pH-buffert – dvs. ju större buffert, desto större är vattnets motstånd mot ändringar av pH-värdet. För hög alkalinitet (>150 mg/l CaCO3) betyder att du inte kan ändra pH-värdet.

Hur sänker man alkaliniteten i poolen?

det är sällan man behöver sänka alkaliniteten. Så länge pH-värdet är bra (7,2-7,6) så är det okej med hög alkalinitet. För att justera alkalinitet så ska du sprida ut pulvret över vattenytan med pumparna avslagna så att vattnet är helt stillla när pulvret sprids ut. Låt pumparna vara avslagna 6 timmar.

Vad påverkar vattnets alkalinitet?

Processer som påverkar alkaliniteten är bland annat karbonatutfällning, pH-justering, avhärdning och flockning. I dricksvatten står innehållet av vätekarbonat för merparten av alkaliniteten. I andra sammanhang, när pH är högre, blir tillskottet från hydroxidjonerna och karbonaten betydande.

Hur får man upp alkalinitet?

Att höja alkaliniteten är alltså lätt gjort med natriumbikarbonat eller filtrering över kalk. (Kalk=CaCO3). Om Ph-värdet i Din pool är svårt att justera kan det vara ett tecken på att det är för låg alkalinitet i poolvattnet. Ett bra värde på alkaliniteten är 75-120 ppm.

Varför högt pH i spabad?

Om pH-värdet är högt (över 8,0) kan vattnet bli såpaliknande och kloret mindre effektivt. Faktiskt så är klorförbrukningen dubbelt så stor vid pH 8,5 som vid pH 7,4. Dessutom riskerar du så kallad kalkutfällning med grumligt vatten som följd, om du tillsätter klor i vatten med för högt pH-värde.

Hur höjer man alkaliniteten i poolen?

Hög alkalinitet är inget problem så länge pH-värdet är ok (7,2-7,6). Dosering: 180 gr/10 kbm höjer 10 ppm. För att justera alkalinitet så ska du sprida ut pulvret över vattenytan med pumparna avslagna så att vattnet är helt stillla när pulvret sprids ut. Låt pumparna vara avslagna 6 timmar.

Vad påverkar vattnets hårdhet?

Om vatten är hårt eller mjukt beror på hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Vatten med en hög halt av dessa joner kallas hårt vatten och vatten med låg halt kallas mjukt vatten.

Vad påverkar vattnets pH-värde?

Lågt pH-värde är ett tecken på att ytvatten och ytligt grundvatten påverkar ditt dricksvatten. Möjliga orsaker är till exempel surt regn och kalkfattig berggrund. Vatten blir ofta mindre surt ju djupare brunnen är, så problemet med lågt pH-värde kan bero på att brunnen är för grund.