:

Hur får jag häcken rak?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får jag häcken rak?
  2. Hur klipper man en häck rakt?
  3. Hur mycket ska man klippa ner en häck?
  4. Vilken tid på året ska man klippa häcken?
  5. Hur klippa avenbok första gången?
  6. Hur man klipper man en häck?
  7. När ska Avenbokshäck klippas?
  8. När ska man klippa vintergrön liguster?

Hur får jag häcken rak?

Svårt att klippa rakt? Spänn ett snöre längs med häckens långsida om du inte är så van – då vet du precis hur långt in du ska klippa. När det gäller höjden är det lättast att måtta efter dig själv, till exempel klippa i brösthöjd. Eller använd en kratta som måttstock för att till rätt höjd.

Hur klipper man en häck rakt?

Innan man börjar klippa formen på en raksträcka, börja med att ta bort eventuellt för tjocka grenar med grensax. För att klippa rakt är det bra att spänna en lina längs häcken om följa denna. Tips: För att lättare samla ihop det bortklippta kan du breda ut en presenning under häcken innan du börjar klippa.

Hur mycket ska man klippa ner en häck?

Klipp häcken under de första fem åren på vårvintern. Släpp upp häcken 15-25 centimeter per år, alltså klipp ner nytillväxten till cirka 20 centimeter ovan mark på våren året efter den radikala nedskärningen. Nästa år klipper du den till cirka 40 centimeter ovan mark och så vidare tills du är nöjd med höjden.

Vilken tid på året ska man klippa häcken?

När ska du klippa häcken? – Lövhäckar går bra att beskära både under våren och under JAS-perioden, alltså juli till september. Behöver du beskära lite kraftigare är vårvintern bästa tidpunkten. Ett undantag är ”blödarna” bok och avenbok som savar för mycket vid vårbeskärning och därför bara bör beskäras under JAS.

Hur klippa avenbok första gången?

När du beskär häcken första gången, klipp in sidogrenarna så att de blir ca 10 cm långa (klipp alltid precis efter ett bladpar). Så kommer den grenen att bilda många fina nya grenar och så småningom bli tät. En gammal avenbokshäck som upplevs som för bred eller för gles, kan även den föryngras på detta sättet.

Hur man klipper man en häck?

När det är dags att klippa häckens ovansida ska du hålla häcksaxen rakt framför dig och klippa med en svepande rörelse i sidled. Då blir ovansidan snygg och prydlig. För att göra saker och ting lättare har maskiner som McCullochs Ergolite ett justerbart handtag som gör detta betydligt enklare.

När ska Avenbokshäck klippas?

Beskära avenbok Avenbok beskär under JAS-perioden (juli, augusti, september). Den bör klippas ganska snart efter plantering och ofta, då får den många förgreningar och växer sig tät och frodig.

När ska man klippa vintergrön liguster?

Beskärningen gör du med fördel efter midsommar och under den tidiga våren. Kom ihåg att liguster tål hård beskärning, så det är okej att ta i om du känner att det behövs. Den är i övrigt lättodlad och trivs såväl i skuggiga områden som i direkt sol.