:

Hur blandar man ut kylarvätska?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blandar man ut kylarvätska?
  2. Vad är kylarvätska bra för?
  3. Hur fyller man på kylarvätska?
  4. Vad händer om man blandar olika glykol?
  5. Vad händer om man har för mycket kylarvätska?
  6. Vad har glykolen för funktion?
  7. Är det farligt att andas in glykol?

Hur blandar man ut kylarvätska?

Ren glykol fryser vid ungefär -10 grader. Koncentrerad vätska ska för bästa effekt och frysskydd blandas 50/50 med vatten. Vid högre koncentration försämras värmeupptagningsförmågan och blandar man i mindre försämras korrosionsskyddet och frysskydd.

Vad är kylarvätska bra för?

Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Kylarvätskan innehåller ofta etylenglykol för att vätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion. Ren glykol är färglös, men tillverkare färgar ofta den färdiga produkten exempelvis grön eller blå.

Hur fyller man på kylarvätska?

Expansionskärl för kylsystem, vänsterstyrd bil. Skruva av locket i plasttäckningen. Skruva av locket på expansionskärlet och fyll på kylvätska vid behov. Kylvätskans nivå ska inte överstiga den gula MAX-markeringen som finns inne i expansionskärlet.

Vad händer om man blandar olika glykol?

När man blandar röd med grön/blå så blir det efter ett tag en sörja som liknar kylarcement, enligt tidningen Vi Bilägare ska det dock inte göra nån skada.

Vad händer om man har för mycket kylarvätska?

Skulle du ha överfyllt och råkar stänga av bilen precis innan termostaten ska öppna dvs när det är som högst tryck i systemet och varmast. så tömmer ofta systemet ut genom locket, problemet att det inte bara kan tömma ut överkottet utan halva systemets vätska följer med ut. Så fyll aldrig över nivån för kall motor.

Vad har glykolen för funktion?

Vad gör kylarvätskan Kylarvätskans främsta uppgift är att kyla motorn så att den inte överhettas. Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall.

Är det farligt att andas in glykol?

Varje år blir många barn förgiftade av etylenglykol som finns i kylarvätskor. Ämnet kan ge svåra njurskador och redan en halv deciliter kan orsaka livshotande förgiftning hos ett barn. ... Allvarliga förgiftningsskador från glykol är dock relativt ovanliga i Sverige.