:

Vilka kläder har samer?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka kläder har samer?
  2. Vad är samernas kläder gjorda av?
  3. Vad heter samernas högtidsdräkt?
  4. Vilka färger har en kolt?
  5. Vad syddes kolt av?
  6. Vad berättar kolten?
  7. Vad heter kolt på samiska?

Vilka kläder har samer?

Den traditionella dräkten Samernas traditionella dräkt kallas kolt. Kolten är en viktig sammanhållande identitetssymbol och den har en särskilt stor betydelse i festliga sammanhang. Vid dop, begravningar, bröllop, konfirmation och andra högtidliga tillfällen bär många samer kolt.

Vad är samernas kläder gjorda av?

Grundmaterialet kom från renen och andra pälsdjur och av päls, skinn och senor gjordes både kläder och skor. Vadmal och kläde, liksom ullgarn till bandvävning, köptes av handelsmän. I dag sys kolten liksom förr av kläde och vadmal men lika ofta används material som siden, sammet och olika syntetblandningar.

Vad heter samernas högtidsdräkt?

Kolten var länge ett vardagsplagg men i dag är den för de allra flesta främst en högtidsdräkt för bröllop, dop, begravning och fester.

Vilka färger har en kolt?

De vanligaste färgerna på koltar är olika blåa färgnyanser eller svart. Till festliga sammanhang används koltar i alla möjliga färger. Även blommigt tyg förekommer, de används mest på sommaren. Dekorationen på koltarna är av kläde i mestadels rött och gult, med inslag av blått och grönt.

Vad syddes kolt av?

Material. De traditionella koltarna är av skinn, kläde eller vadmal. Numer finns det tillgång till andra sorters tyger och liksom andra kläder följer kolten olika trender.

Vad berättar kolten?

Kolten eller samedräkten är en färggrann högtidsdräkt och kan liknas vid en folkdräkt. Modellen på och utsmyckningen av kolten berättar om var bäraren kommer ifrån och vem man är släkt med. Därför är snitt, skärningar, färger och mönster på band och annat tillbehör noggrant utvalt av skräddaren.

Vad heter kolt på samiska?

På nordsamiska heter kolt gákti. Koltarna ser olika ut, beroende på vilket område och släkt bäraren är ifrån. Dock syns det vilken släkt man tillhör bara i detaljerna.