:

Hur påverkar fysisk aktivitet vår psykiska hälsa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar fysisk aktivitet vår psykiska hälsa?
  2. Hur träning påverkar hälsan?
  3. Hur påverkar fysisk aktivitet humör känslor och stress?
  4. Hur påverkas hippocampus av fysisk aktivitet?
  5. Hur kosten påverkar hälsan?
  6. Hur påverkas muskler av fysisk aktivitet?

Hur påverkar fysisk aktivitet vår psykiska hälsa?

Att röra på sig regelbundet minskar stress, nedstämdhet, oro och ångest och ger oss större möjlighet att hantera känslor och tankar på ett effektivt sätt. En liten förändring i hur mycket du rör på dig kan ge stor effekt, oavsett vilken form du är i när du börjar.

Hur träning påverkar hälsan?

Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.

Hur påverkar fysisk aktivitet humör känslor och stress?

En av de mest självklara är att endorfiner i vår hjärna frigörs efter ett träningspass, vilket inger en välbehagskänsla. Vi blir också mer stabila i våra känslor av träning, vilket gör det lättare att hantera känslor som ångest, nedstämdhet, oro.

Hur påverkas hippocampus av fysisk aktivitet?

Hippocampus (sjöhästen) är vårt minnescentrum, krymper av stress och depression, men växer av träning. Nya rön visar att ett stressämne kynurenin kan neutraliseras både vid uthållighets- och styrketräning. Muskelarbete renar hjärnan.

Hur kosten påverkar hälsan?

Hälsosamma matvanor enskilt eller i kombination med fysisk aktivitet, kan förebygga ohälsa som till exempel hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, vissa cancerformer, övervikt och fetma och även psykisk ohälsa.

Hur påverkas muskler av fysisk aktivitet?

Vid fysisk aktivitet känner skelettmuskulaturen av det nya kravet på energi, och för att kunna tillgodose musklerna det nya energikravet så skapas då fler myofibriller och muskelmassan ökar.