:

När behövs en Vätskelista och vad skall registreras på en Vätskelista?

Innehållsförteckning:

  1. När behövs en Vätskelista och vad skall registreras på en Vätskelista?
  2. När behöver vi skriva mat och Vätskelista?
  3. När kan det vara lämpligt att föra Vätskelista?
  4. Varför är det viktigt att registrera den äldres vätske och matintag?
  5. Vad ska man tänka på när man gör en Vätskelista?
  6. Vad påverkar näringsbehovet?
  7. Hur stor mängd urin måste vi minst utsöndra per dygn?
  8. Hur lång tid tar vatten genom kroppen?
  9. Varför är det viktigt att förebygga undernäring?
  10. Varför slutar äldre att äta?

När behövs en Vätskelista och vad skall registreras på en Vätskelista?

Mat- och vätskelistan används för att registrera patientens energi- och proteinintag från mat och dryck. Den kan också användas om endast vätskebalans ska följas. Fyll i patientens namn, sängplats och datum. ... Beräkna och notera patientens energi- och proteinbehov.

När behöver vi skriva mat och Vätskelista?

En korrekt ifylld mat- och vätskelista är nödvändigt för att kunna bedöma hur mycket energi och/eller vätska som fattas och förstå vad patienten behöver för tillskott/nutritionsstöd för att nå energi- och vätskebehov. Listan ger även viktig information när vätskeintaget behöver begränsas.

När kan det vara lämpligt att föra Vätskelista?

Vätskelista används tillsammans med matlistan för att beräkna patientens/vårdtagarens totala energi- och proteinintag. Allt som serveras i flytande form ska antecknas i vätskelistan; drycker, fil, soppa, kräm och kosttillägg.

Varför är det viktigt att registrera den äldres vätske och matintag?

Mat- och vätskeregistrering Peroralt energi- och vätskeintag bör kontinuerligt utvärderas. Avvikelser i kostintaget bör dokumenteras och dess bakomliggande orsaker identifieras för att därefter kunna vidta åtgärder. ... En mer noggrann bedömning av intaget erhålls genom en mat- och vätskeregistrering.

Vad ska man tänka på när man gör en Vätskelista?

Allt som serveras i flytande form ska antecknas i vätskelistan; drycker, fil, soppa, kräm och kosttillägg. Ange också exempelvis mjölkens fettinnehåll, om saften är sockrad eller light och produktnamn på kosttillägg. Enteral nutrition (sondmat) ska skrivas in i vätskelistan.

Vad påverkar näringsbehovet?

Energibehovet bestäms av en rad olika faktorer som kön, ålder, kroppssammansättning och grad av fysisk aktivitet. Män har, beroende på större muskelmassa, vanligtvis större energibehov än kvinnor. Med stigande ålder minskar energibehovet.

Hur stor mängd urin måste vi minst utsöndra per dygn?

Om det inte rör sig om enorma mängder klarar vi av att reglera överskottet genom att kissa ur oss det. Men njurarna kan inte utsöndra mer än cirka 20-25 liter per dygn.

Hur lång tid tar vatten genom kroppen?

Grundregeln är att om man är nödig så mår man bäst av att ganska så snart lätta på trycket genom ett toalettbesök. Kisspauser bör lämpligen inplaceras en halv till en timme efter det man druckit. Så lång tid tar det innan njurarna bildat urin och återställt vätskebalansen i kroppen.

Varför är det viktigt att förebygga undernäring?

Risken ökar för att bland annat utveckla trycksår. Bra mat krävs för att man ska orka motionera. Brist på ork gör att man lättare faller omkull och slutar man vara fysiskt aktiv förlorar man snabbt rörligheten och balansen. Undernäring skapar också apati.

Varför slutar äldre att äta?

Många äldre upplever att de inte är lika hungriga som tidigare. Det kan bero på flera saker: Luktsinnet och smaksinnet försämras med åldern. Det kan göra att lusten att äta minskar.