:

Hur kom Gustav Vasa till Mora?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom Gustav Vasa till Mora?
  2. Hur kom Gustav Vasa till Dalarna?
  3. Varför hämtade man tillbaka Gustav till Mora?
  4. Varför åker man Vasaloppet åt fel håll?
  5. Kan du komma på andra exempel på historiebruk i anslutning till Gustav Vasa och händelserna i Dalarna Vad kan syftet vara?

Hur kom Gustav Vasa till Mora?

Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen stannade han upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa.

Hur kom Gustav Vasa till Dalarna?

Från Kalmar till Dalarna Kalmar försvaras av fru Anna Bielke, änka efter Johan Månsson Natt och Dag. Efter landstigning i Kalmar fortsätter Gustav uppåt landet. Han beger sig till släktingar på Gripsholms slott. Sägnen berättar att han där av en gammal trotjänare får veta vad som hänt i Stockholm.

Varför hämtade man tillbaka Gustav till Mora?

Gustav Vasa förstod att danskarna ville döda honom också så han flydde norrut, till Mora i Dalarna. Gustav Vasa ville att bönderna i Mora skulle hjälpa honom att slåss mot kung Kristian. Men bönderna var tveksamma och ville inte ha mer krig.

Varför åker man Vasaloppet åt fel håll?

Tvärtemot vad många tror flydde inte den blivande nationsbyggaren från Sälen mot Mora, alltså i den riktning som deltagarna i det nutida Vasaloppet åker – han tog den motsatta vägen. Det var i Mora han talade till dalkarlarna för att få deras stöd i upproret mot kung Kristian.

Kan du komma på andra exempel på historiebruk i anslutning till Gustav Vasa och händelserna i Dalarna Vad kan syftet vara?

Ex. kan man använda historien för att nå egen ekonomisk vinning(ekonomiskt historiebruk) eller att övertyga någon annan om något(politiskt-pedagogiskt histoeiebruk).