:

Hur fyller man på vatten i expansionskärl?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fyller man på vatten i expansionskärl?
  2. Måste fylla på vatten i värmesystemet?
  3. Hur ofta fylla på vatten i pannan?
  4. Hur mycket vatten i expansionskärl?
  5. Varför stiger trycket i expansionskärlet?
  6. Vad ska manometern stå på?

Hur fyller man på vatten i expansionskärl?

Hur får jag in vatten i expansionskärlet vid uppstart? Vid påfyllning av systemet behöver du ha ett tryck + 0,2 bar över förtrycket på expansionskärlet för att få in vätska i kärlet. Om trycket i systemet har uppnåtts tar expansionskärlet hand om den utvidgningen och har då vätska i sig.

Måste fylla på vatten i värmesystemet?

Trycket i expansionskärlet Är trycket lägre än 0,6 behöver värmesystemet fyllas på med vatten. Det gör du genom att öppna påfyllningsventilen tills trycket åter är uppe på 1. Behöver du fylla på systemet ofta (>2 gånger/år), kan det vara ett tecken på att expansionskärlet är sönder eller att systemet läcker.

Hur ofta fylla på vatten i pannan?

SV: Hur ofta fylla på vatten? Låt bli att fylla på vid 0,6 bar, och se om trycket sjunker ytterligare. Är systemet tätt kommer trycket att öka igen, när det blir varmare i pannan. sjunker det mer än 0,3-0,4 bar, läcker det nog någonstans.

Hur mycket vatten i expansionskärl?

Expansionskärlet måste lagra 3% eller 3 liter för detta exempel. Trycket kan ökas tills trycket i värmesystemet når öppningstrycket för säkerhetsventilen. I och för sig så kommer trycket sjunka när säkerhetsventilen öppnar. (I de flesta fall används en säkerhetsventil som öppnar vid 3 bar.)

Varför stiger trycket i expansionskärlet?

Då du har ett slutet system så har du ett expansionskärl med en luftfylld gummiblåsa inuti. Blåsan komprimeras då vattnet expanderar, vilket höjer trycket. Nu har du för lite luft i blåsan, så trycket stiger för mycket då vattnet expanderar.

Vad ska manometern stå på?

Börja med att kontrollera trycket i systemet. Tryckmätaren, d v s manometern, ska visa ca 1,5 bar om huset är cirka 10 meter högt (1,5 bar= 15 meter vattenpelare, trycket bör vara cirka 5 meter vattenpelare högre än husets höjd).