:

Hur fungerar Referensa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Referensa?
  2. Hur skickar man in referenser?
  3. Hur kollar man referenser?
  4. Hur fungerar Refapp?
  5. Kan man ljuga om referenser?

Hur fungerar Referensa?

Vid referenstagningen stämmer rekryteraren av vilken relation du och referenten haft samt försöker skapa sig en bra helhetsbild av dig som möjligt. Utöver att bekräfta dina arbetsuppgifter frågar rekryteraren efter dina starka sidor, eventuella utvecklingsområden och hur din samarbetsförmåga är.

Hur skickar man in referenser?

Många väljer att skriva ”Referenser lämnas på begäran” i sitt cv. Går du på många intervjuer kan det vara bra, så att dina referenspersoner inte blir uppringda för ofta. Skriv gärna ner dina referenser snyggt på ett papper och ta med det till anställningsintervjun.

Hur kollar man referenser?

Det enklaste är ofta att först boka en tid via e-post innan du ringer upp. Då kan du också sända över frågorna i förväg så den som ger referenser har möjlighet att förbereda sig. Tips på områden att undersöka under samtalet: I vilka sammanhang kandidaten och referensen har jobbat ihop, i vilka roller och hur länge.

Hur fungerar Refapp?

Med Refapp har du en smidig kalenderbokningsfunktion som gör det enkelt att boka in tid för telefonsamtal med referensen. Anteckningarna kan då göras direkt i systemet så att svaren presenteras bredvid övriga referenser i samma rekryteringsprocess.

Kan man ljuga om referenser?

Vanligast är att man ljuger om tidigare arbetslivserfarenhet följt av att man mörkar brott och domar, ljuger om sin tidigare lön, inkluderar utbildningar så som universitets- och högskoleexamina man aldrig tagit samt ljuger om bolagsengagemang.