:

Vad är Önskeschema?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Önskeschema?
  2. Vad gäller vid Schemaändring kommunal?
  3. Vad säger facket om arbetstider?
  4. Vad är Resurspass?
  5. Hur många timmar är en heltid inom kommunal?

Vad är Önskeschema?

Kanske leder uttrycket ”önskeschema” tankarna åt fel håll, för det är sällan som någon får igenom sina önskemål fullt ut. Arbetstidsmodeller handlar snarare om individuellt förlagd arbetstid utifrån verksamhetens behov. En väl fungerande arbetstidsmodell bygger på ett givande och tagande.

Vad gäller vid Schemaändring kommunal?

Regler om arbetstidens förläggning och dylikt regleras i arbetstidslagen. I 12 § arbetstidslagen anges att besked om schemaändringar ska lämnas minst två veckor i förväg. Ett sådant besked får dock lämnas senare om verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses ger anledning till det.

Vad säger facket om arbetstider?

I Arbetstidslagen står att den högsta arbetstiden är 40 timmar per vecka. I många branscher finns kollektivavtal om kortare arbetstider än så. Den totala arbetstiden inklusive jourtid, övertid, semesterledighet och sjukledighet får enligt EU:s minimikrav under en fyramånadersperiod inte överstiga 48 timmar per vecka.

Vad är Resurspass?

Ett resurspass är ett arbetspass där arbetstagaren inte alls vet vad hen ska förvänta sig. I den aktuella kommunen kan de bokas varsomhelst. Inom LSS där de har sin vanliga arbetsplats och som de har utbildning och erfarenhet för, eller inom psykiatrin eller äldreomsorgen.

Hur många timmar är en heltid inom kommunal?

Veckoarbetstiden är indelad i kategorierna heltid (38 timmar eller mer), lång deltid (28 till 37 timmar) och kort deltid (färre än 28 timmar).