:

Vad krävs för att göra en dödsboanmälan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att göra en dödsboanmälan?
  2. Vad händer vid en dödsboanmälan?
  3. Vad ska finnas med i bouppteckning?
  4. Måste man göra en bouppteckning?
  5. Vad kostar en dödsboanmälan?
  6. Vad är en dödsboanmälan?

Vad krävs för att göra en dödsboanmälan?

För att en dödsboanmälan ska kunna göras, ska alltid ett hembesök göras i den avlidnes hem. En boutredning påbörjas, socialtjänsten besiktar den dödes tillhörigheter genom hembesök. Det får inte finnas fast egendom eller tomträtt bland tillgångarna vid en dödsboanmälan.

Vad händer vid en dödsboanmälan?

Vad händer när allt är godkänt och klart? Dödsboanmälan skickas in av socialnämnden till Skatteverket. Därefter ska dödsbodelägarna skicka en kopia till de fodringsägare som finns och begära att de skulder som finns i dödsboet skrivs av.

Vad ska finnas med i bouppteckning?

Fyll i blanketten bouppteckning med uppgifter om den dödes tillgångar och skulder. Fyll i namn och personnummer på efterlevande make/maka och övriga personer som ska vara kallade till bouppteckningen. Saknar de personnummer så skriv namn och födelsetid. Bifoga testamente och äktenskapsförord om det finns.

Måste man göra en bouppteckning?

När en anhörig dör är det, trots sorgen, mycket praktiskt som måste ordnas. Allt från begravning till att säga upp telefon och lägenhet. Om den avlidnes tillgångar är större än begravningskostnaderna måste dessutom en bouppteckning göras. Bouppteckningen är det dokument som visar den dödes tillgångar och skulder.

Vad kostar en dödsboanmälan?

Dödsboanmälan görs av en kommunal myndighet i den kommun där den avlidne var bosatt och är kostnadsfri.

Vad är en dödsboanmälan?

Man kan göra en dödsboanmälan om den avlidnas tillgångar inte räcker till mer än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet.