:

Vad krävs för växtbelysning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för växtbelysning?
  2. Hur fungerar Växtlampa?
  3. Hur många watt växtbelysning?
  4. Hur stark växtbelysning?
  5. Vilken styrka på växtbelysning?
  6. Hur mycket solljus behöver växter?

Vad krävs för växtbelysning?

En bra växtbelysning behöver uppfylla dessa krav:

  • Starkt ljus. Ger tillräckligt mycket och bra ljus så att växten växer och inte stannar i utvecklingen.
  • Energisnål. Att watt-talet är lågt. Desto lägre desto mindre kostar det sen.
  • Behagligt ljus. Ett ljus som inte ser för onaturligt ut.

Hur fungerar Växtlampa?

Växtbelysning eller växtljus är belysning för odling av växter i brist på dagsljus, med våglängder anpassade efter växternas behov av ljus för fotosyntes. Belysningen används inomhus i växthus, orangerier eller hemma hos hobbyodlare.

Hur många watt växtbelysning?

Ledbelysning förbrukar även mindre energi än vanliga lysrör. Räkna med att du behöver minst 100 Watt/kvadratmeter odlingsyta. T ex 2×24 Watt lysrör räcker bra för den yta de belyser men eftersom lysrör åldras kan det vara bra att välja högre effekt, t ex 2×36 Watt eller 2×54 Watt.

Hur stark växtbelysning?

Vad är LUMEN En mulen novemberdag kanske dagsljuset inte ligger på mer än 5-600 lumen. Det mår inte växterna bra av i längden, många är vi som kämpar med att hålla liv i krukväxterna på vintern. Enligt Bosse Rappne (känd från Äntligen hemma), så ska ljuskällan vara på minst 1000 lumen för att fungera som växtbelysning.

Vilken styrka på växtbelysning?

Vanliga lysrör, ledlysrör, ledlampor, lysrörslampor och kompaktlysrör fungerar utmärkt. Räkna med att du behöver minst 100 Watt/kvadratmeter odlingsyta. T ex 2×24 Watt lysrör räcker bra för den yta de belyser men eftersom lysrör åldras kan det vara bra att välja högre effekt, t ex 2×36 Watt eller 2×54 Watt.

Hur mycket solljus behöver växter?

Ett bra sätt att hjälpa växterna på traven är att tillföra belysning 12-14 timmar/dygn. Man kan börja med 10 timmar/dygn första månaderna på hösten, öka till 12 kring nyåret och sedan öka ytterligare 2-4 timmar fram till vårkanten.