:

Vad är det som skyddar hjärnan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det som skyddar hjärnan?
  2. I vilken del av hjärnan sitter talet?
  3. Vad är hjärnan gjord av?
  4. Vad är funktionell delen av hjärnan?
  5. Vad ansvarar hjärnbarken för?
  6. Vad är hålrum i hjärnan?
  7. Vad är hjärnhinnornas uppgift?

Vad är det som skyddar hjärnan?

Hjärnan och ryggmärgen omges och skyddas av tre hinnor. Hinnorna som omger hjärnan kallas hjärnhinnor. Mellan de två innersta hinnorna finns hjärn-ryggmärgsvätska. Hinnorna som omger ryggmärgen kallas ryggmärgshinnor.

I vilken del av hjärnan sitter talet?

Höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen och tvärtom. Även hjärnans lober har olika uppgifter. Hos de allra flesta personer gäller att: Vänster hjärnhalva ansvarar för det språkliga, (till exempel tal- och skrivförmåga), språklig nyinlärning och logiskt tänkande.

Vad är hjärnan gjord av?

Storhjärnans inre är till största delen uppbyggd av vit substans. Den vita substansen består av nervtrådar och av stödjande celler som kallas gliaceller. Nervtrådarna förmedlar information mellan nervcellerna. Detta gör att hjärnans olika delar kan samarbeta.

Vad är funktionell delen av hjärnan?

  • Den funktionella delen av hjärnan benämns hjärnparenkym vilket omfattar nervceller och gliaceller. Hjärnan kontrollerar och koordinerar kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur och mentala funktioner som intellekt, känslor, minne och inlärning.

Vad ansvarar hjärnbarken för?

  • Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Vad är hålrum i hjärnan?

  • Hjärnan innehåller hålrum, så kallade ventriklar. De är fyra till antalet och bildar ett system som är vätskefyllt. Vätskan, som kallas cerebrospinalvätska, bildas centralt i hjärnan och cirkulerar sedan till hjärnans yta och till ryggmärgen.

Vad är hjärnhinnornas uppgift?

  • Hjärnhinnornas främsta uppgift är att skydda hjärnan. Vi har tre hjärnhinnor: Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta. Hinnan har fått sitt namn på grund av att den är tunn som ett spindelnät. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst.