:

Vilken urvalsgrupp är jag?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken urvalsgrupp är jag?
  2. Vad är da för urval?
  3. Vad menas med meritvärde?
  4. Vad betyder * Uhr?
  5. Vad betyder AUHP?
  6. Vad betyder första hand sökande?

Vilken urvalsgrupp är jag?

I betygsurvalet finns tre urvalsgrupper: direktgrupp (BI) – sökande med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg. kompletteringsgrupp (BII) – sökande som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven. folkhögskolegrupp (BF) – sökande med studieomdöme från folkhögskola.

Vad är da för urval?

Det är ofta fler som söker till en utbildning än det finns lediga platser. görs ett urval för att bestämma vilka som blir antagna. Beroende på vilka meriter du har, placeras du i en eller flera urvalsgrupper där du sedan konkurrerar om platserna.

Vad menas med meritvärde?

När du söker en utbildning vid en högskola eller ett universitet konkurrerar du om en plats med ditt meritvärde. Ditt meritvärde är ditt jämförelsetal plus eventuella meritpoäng. Meritvärdet kan bli olika beroende på behörighetskraven på de utbildningar du söker.

Vad betyder * Uhr?

​​Universitets- och högskolerådet, UHR, är en statlig myndighet med ett brett uppdrag inom utbildningsområdet med verksamhet i Stockholm och i Visby.

Vad betyder AUHP?

Jag har hört att man kan söka till Uppsala genom en kombination av alternativt urval och betyg, respektive alternativt urval och högskoleresultat. Om jag förstått det rätt kallas dessa grupper AUBI och AUHP.

Vad betyder första hand sökande?

Högskolorna måste enligt lag reservera en del av studieplatserna i den gemensamma ansökan för sökande som för första gången söker studieplats vid en högskola. Målet med kvoten för förstagångssökande är att förbättra ställningen för dem som söker sin första studieplats.