:

När ska man plantera marktäckare?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man plantera marktäckare?
  2. Hur snabbt sprider sig marktäckare?
  3. Varför marktäckare?
  4. Vad är en marktäckare?
  5. När ska man plantera Hasselört?
  6. När plantera Flocknäva?
  7. Hur snabbt sprider sig Myskmadra?
  8. Är Myskmadra giftig?
  9. Är ormöga vintergrön?
  10. Hur tätt ska man sätta marktäckare?

När ska man plantera marktäckare?

Det går att anlägga med marktäckare under hela växtsäsongen, men på våren har man bäst försprång på ogräsen och plantorna har som mest växtkraft. Innan man planterar dem bör man börja med att avlägsna alla ogräs som redan växer på platsen. Var noga!

Hur snabbt sprider sig marktäckare?

Flocknäva är en lättodlad marktäckare som passar in och trivs i stort sett överallt. Den sprider sig snabbt med utlöpare och bildar vackra blommande mattor som är användbara i många rabatter. Trivs i såväl sol som skugga på de flesta jordar.

Varför marktäckare?

Bar jord är emot naturen. Finns det en tom yta flyttar växter in av sig själva, oftast ett ogräs. Håll ogräset på avstånd med hjälp av marktäckare så får du en lättskött och vacker yta i trädgården.

Vad är en marktäckare?

Marktäckare är tuffa, lågvuxna perenner som sprids genom att skicka ut rotlöpare. På detta sätt bildar de snabbt en vacker liten lättskött matta. Fleråriga marktäckare är idealiska att plantera under träd och buskar. En stor fördel är att deras täta växtsätt gör det väldigt svårt för ogräs att etablera sig.

När ska man plantera Hasselört?

Fröna gror lätt om de skördas och sås direkt i juni innan frökapslarna spricker upp. Blommorna sitter långt nere i bladverket. Ha koll på när frökapslarna mognar i juni så kan du lätt föröka plantorna själv.

När plantera Flocknäva?

Plantering: Planteras vår eller höst, med rhizomerna på jorden. Förökning: Flocknäva är lätt att dela.

Hur snabbt sprider sig Myskmadra?

Galium odoratum, myskmadra. Höjd: 10-30 cm beroende på växtplats. Bredd: Sprider sig obegränsat med utlöpare. Tillväxt: 10-50 cm per år.

Är Myskmadra giftig?

Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används av parfymindustrin. Kumarindoften är starkast sedan växten torkats. Skörda och torka när myskmadran börjar blomma. ... I större mängder är kumarin giftigt.

Är ormöga vintergrön?

Frodig marktäckare med stora, gröna blad och små, söta, blåa blommor. En av de bästa marktäckarna under träd och buskar. Kan placeras i de flesta lägen, men trivs bäst i halvskugga i väldränerad jord.

Hur tätt ska man sätta marktäckare?

Vill du ha ett slutet buskage av forsythia rekommenderas ett plantavstånd på ca 1 meter. Sätter man ut en rad så här glest kan man gärna komplettera med en marktäckande perenn de första åren eller täcka marken med barkflis eller dylikt.