:

Var övervintrar svenska tranor?

Innehållsförteckning:

  1. Var övervintrar svenska tranor?
  2. Vilket land kommer tranorna ifrån?
  3. Hur många ungar får en trana?
  4. Hur länge ruvar en trana?
  5. Vart tar tranorna vägen efter hornborgarsjön?
  6. Hur sover en trana?
  7. Vart åker tranorna?
  8. Är tranor monogama?
  9. Hur stor är en trana?
  10. Hur många tranor finns i Sverige?

Var övervintrar svenska tranor?

Fåglar som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien (Extremadura), medan de som häckar längre norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien.

Vilket land kommer tranorna ifrån?

Tranorna flyger från Rügen i norra Tyskland till Hornborgasjön – under en dag! En sträcka på 43 mil. De utnyttjar termiken i luften precis som ett segelflygplan och kommer upp i 70–80 km/h. Tranorna matas vid Hornborgasjön med korn, rättare sagt 150 ton korn varje år.

Hur många ungar får en trana?

I slutet av april eller början på maj läggs de två äggen och ruvas i ca. 30 dygn av båda makarna. Ungarna kläcks med ett par dagars mellanrum och är flygfärdiga efter nio till tio veckor. Under tiden som tranorna befinner sig på sina häckplatser är de ytterst vaksamma och lättskrämda.

Hur länge ruvar en trana?

Lägger 1-3 ägg i slutet av april. Båda könen ruvar, ruvningstid ca en månad. Ungarna lämnar boet genast efter kläckningen, ungarna flygfärdiga efter 63-70 dygn.

Vart tar tranorna vägen efter hornborgarsjön?

4 Vart tar tranorna vägen när de lämnar Hornborgasjön? - De flyger norrut till sina häckningsplatser. De söker sig till myrmarker från Dalsland och norrut. Många av "våra tranor" häckar också i Finland.

Hur sover en trana?

De skiljer sig också från övriga tranor på en annan punkt – de är de enda tranor som sover i träd. De egentliga tranorna har däremot anpassat sig till många olika klimattyper.

Vart åker tranorna?

Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien (Estremadura), medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien.

Är tranor monogama?

Alla tranor är monogama och håller ofta ihop hela livet.

Hur stor är en trana?

Grus grus. Tranor är storvuxna, 1,0-1,2 m höga, våtmarksfåglar med långa ben och lång hals. Fjäderdräkten är gråaktig med anstrykning av rostbrunt på ryggen, huvudet och halsens översida är svarta, utom ett vitt parti som sträcker från ögat och nedåt.

Hur många tranor finns i Sverige?

Vår uppskattning visade att ca 66 000 tranor befinner sig i landet under hösten. Av dessa är 20 000 häckande par, 3 000 par som hävdar revir men inte häckar, samt 20 000 unga tranor som ännu inte börjat häcka.