:

Hur böjs ordet lysa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur böjs ordet lysa?
  2. Kan man säga lampan lös?
  3. Kan man säga lyste?
  4. Var säger man lös?
  5. Hur böjer man mysa?
  6. Finns ordet Tröck?

Hur böjs ordet lysa?

VerbRedigera

Böjningar av lysa 1-3.AktivPassiv
Infinitivlysalysas
Presenslyserlyses
Preteritumlyste, löslystes, lös
Supinumlystlysts

Kan man säga lampan lös?

Det rätta svaret är att det oftare stavas lyste än lös men att båda versionerna är korrekta. Språknämnden säger: I skriftspråket är det oftast lyste.

Kan man säga lyste?

I skriftspråket är det oftast lyste. Men i talspråket är formen lös mycket vanlig i stora delar av landet. Med rök och rykte är det tvärtom. ... Men i talspråket är formen rykte mycket vanlig.

Var säger man lös?

I Svenska Akademiens ordlista betecknas lös och böt som provinsiellt språkbruk, vilket innebär att de inte är riksspråkliga. "Provinsiell" är dock lite missvisande, eftersom dessa former är vanliga i Stockholm med omnejd.

Hur böjer man mysa?

Mysa kan ha både stark och svag böjning i preteritum: mös eller myste, varav den svaga formen myste är den vanligaste. I supinum är böjningen svag: myst.

Finns ordet Tröck?

Under de senaste månaderna har jag då och då hört några intressanta verbformer som jag tänkte dela med mig av. Jag har hört flera personer använda tröck och röck och inte tryckte och ryckte, och andra har sagt lös och inte lyste. Enligt SAOB är röck är en regional, vardaglig form. Jag antar att samma sak gäller tröck.