:

Hur bygger man bihotell?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bygger man bihotell?
  2. Hur fungerar bihotell?
  3. När bygga bihotell?
  4. Varför bygga bihotell?
  5. Hur sköta bihotell?
  6. Vad händer i ett insektshotell?
  7. Hur länge håller ett insektshotell?
  8. Är insektshotell bra?
  9. Hur djupa hål i insektshotell?

Hur bygger man bihotell?

Insektshotell av trä. Borra några hål i en bit massivt trä. Borra inte rakt igenom hela brädbiten, hålen ska vara cirka 5-10 centimeter djupa. Använd olika tjocklekar på borr, 3-13 mm för att passa olika arter av bin. Bibatteri av vass.

Hur fungerar bihotell?

Annons: På senare tid har det blivit populärt med att sätta upp ett bihotell i sin trädgård. I bihotell är det solitära bin som lägger sin avkomma och murar igen rören så att nya bin kan krypa ut under säsongen eller till våren. Solitära bin är viktiga för den biologiska mångfalden och pollinerar många växter och träd.

När bygga bihotell?

Det säljs numera också bihotell i många butiker och de lyfts ofta som en räddande insats för våra vildbin....Bihotell – det här ska du tänka på

ArtRödmurarbi
Larver per hålUpp till 30
BomaterialLera/finkornigt materia
FlygtidApril-juni
Larvens födaPollen från många olika växter
Ordibehe AP

Varför bygga bihotell?

Många vedboende rovsteklar tar bladlöss som byten till sina larver. Flera arter är relativt små och utnyttjar ofta den porösa märgen i döda stänglar av fläder, rosor, hallon eller björnbär som yngelplats. Det är lätt att bygga ett eget bihotell som fungerar som boplats för hemlösa solitära bin.

Hur sköta bihotell?

Hotellet ska helst placeras i närheten av blommande växter eller träd. Gärna nära vatten, som till exempel ett fågelbad. Skapa en miljö så att insekterna trivs i trädgården. Förutom ett insektshotell, plantera växter som attraherar fjärilar och insekter - då ökar chansen att pollinerare söker sig till trädgården.

Vad händer i ett insektshotell?

Ett insektshotell är ett hem för insekter där dom kan lägga sina ägg och föda upp sina larver. Det kan till exempel vara solitärbin och humlor som är mycket viktiga för pollinationen. Det betyder att dom behövs för att många växter skall kunna få frukt.

Hur länge håller ett insektshotell?

Fyll bihotellet med: Sätt fast finmaskigt nät framför rör och vedklampar. Vissa fåglar lär sig annars att dra ut i synnerhet vassrör och äta upp alla bi-larver. Efter några år ser du över hotellet och byter ut det material som blivit utslitet.

Är insektshotell bra?

Ett insektshotell ger nyttiga insekter skydd och en övervintringsbostad. Det har väldigt många fördelar, till exempel att det lockar dessa insekter till din trädgård – där de sedan kan pollinera och hålla skadegörare borta från trädgården. Det bidrar även till att öka den biologiska mångfalden.

Hur djupa hål i insektshotell?

Den kan vara allt från 5 till 25 centimeter djup, men över 15 centimeter är att föredra. Ett ordentligt tak på hotellet är viktigt så att det håller sig torrt. Bihotellet kan stå på ben på marken, eller hängas upp mot en vägg. Det bör stå varmt och solbelyst under större delen av dagen.