:

Hur funkar en Tändplatta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar en Tändplatta?
  2. Hur mäter man en tändspole på en moped?
  3. Var sitter Tändplattan?
  4. Hur fungerar tändsystemet på en moped?
  5. Hur vet man att tändspolen är trasig moped?
  6. Vad gör svänghjulet moped?
  7. Hur kan jag kolla en tändspole?
  8. Hur mäter man upp en tändspole?
  9. Hur får man bort svänghjulet?

Hur funkar en Tändplatta?

Tändplatta/Stator

  1. Lyskretsen (12 Volt växelspänning = 12 VAC) Denna krets är spänningsreglerad till ca 12 Volt men inte omvandlad till likspänning. ...
  2. Batterikretsen (12 Volt likspänning = 12VDC) Denna krets är både "likriktad" till likspänning och reglerad till ca 12 Volt.

Hur mäter man en tändspole på en moped?

Tändspolar går att "grovmäta" med en multimeter. Man gör då en resistansmätning mellan primärlindningen (sladden till kondensatorn) och jord (stommen) samt mellan högspänningslindningen (tändkabeln) och jord. I det förra exemplet ska resistansen ligga ungefär som på ljusspolen – alltså cirka 0,5 Ohm.

Var sitter Tändplattan?

Innanför svänghjulet sitter brytarkontakterna. När dessa justeras vrider man svänghjulet tills de står maximalt öppna och kontrollerar hur stort avståndet är med ett bladmått. Brytarnas fasta del sitter med en skruv i tändplattan (pilen).

Hur fungerar tändsystemet på en moped?

Runt tändspolen roterar ett svänghjul som har ett antal magneter. När dessa magneter passerar spolens polskor så bildas det strömstötar i spolens lindningar. ... Hela tändsystemet på en mopedmotor när svänghjulet är bortplockat. Den svarta spolen är tändspolen.

Hur vet man att tändspolen är trasig moped?

Sätt stiftet i tändhatten och håll det mot jord samtidigt som motorn kickas runt. Är gnistan stark och jämn är det förmodligen inget fel på tändsystemet. Om gnistan är svag eller helt uteblir är det troligtvis kondensatorn eller tändspolen som är defekt.

Vad gör svänghjulet moped?

Det är krysskilen som gör så att tändpulsen kommer på rätt ställe! För att tidigarelägga tändtidpunkten så vrider man kilen medurs, och för att få tändpunkten senare så vrider man kilen moturs... Du kan mäta allt detta utan demontera allt som jag gjort här.

Hur kan jag kolla en tändspole?

Svar: Man kan hjälpligt testa en tändspoles funktion genom att ge den korta strömstötar från ett batteri eller liknande likströmskälla. Förmodligen gjorde "gubben" så här: Han kopplade batteriets minuspol till skruvstycket och klämde sedan tändspolens ena polsko i skruvstycket.

Hur mäter man upp en tändspole?

Svar: Man kan hjälpligt se om en tändspole är trasig eller inte genom att mäta spolens resistans (=motstånd). En tändspole innehåller två lindningar – en primärlindning med ett par hundra varv grövre tråd och en sekundärlindning med tusentals varv av en väldigt tunn tråd.

Hur får man bort svänghjulet?

Ta två "platta" mejslar och placera dom under svänghjulet på motsatt sida om varandra. Böj ner mejslarna så att svänghjulet pressas utåt (3 Armar är ganska bra här) och lägg på en ganska kraftig smäll på vevaxeln med en liten slägga eller liknande, det kan behövas ett par smällar innan det hoppar loss.