:

Vad händer om man äter för lite C-vitamin?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man äter för lite C-vitamin?
  2. När kom skörbjugg?
  3. Hur får eskimåer C-vitamin?
  4. Hur belönades Christiaan Eijkman för sin upptäckt?
  5. Är askorbinsyra farligt?
  6. Hur vet man att man har brist på vitaminer?
  7. Vad äter en eskimå?
  8. Vad åt inuiter?
  9. Hur delar man in vitaminer?

Vad händer om man äter för lite C-vitamin?

Brist på C-vitamin Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

När kom skörbjugg?

På 1700-talet utkämpas många strider till sjöss och Sixten och Mario kidnappas för att bli del av besättningen på ett krigsfartyg. På båten tvingas de jobba hårt och efter några år utvecklar både Sixten och Mario den dödliga sjukdomen skörbjugg.

Hur får eskimåer C-vitamin?

eller för att utforska polarområdet. Det märkliga var samtidigt att de människor, inuiter (eskimåer), som levde i dessa ogästvänliga trakter undgick bristsjukdomen. Förklaringen var att de åt rått kött och späck främst från havsdjur, som innehåller C-vitamin, liksom bär och örter sommartid.

Hur belönades Christiaan Eijkman för sin upptäckt?

1937 belönades han med Nobelpriset i medicin för sin upptäckt. En annan vanlig och invalidiserande sjukdom vid denna tid var engelska sjukan, eller rakitis.

Är askorbinsyra farligt?

Allvarlig brist av askorbinsyra ger skörbjugg. Askorbinsyra är vattenlösligt, vilket gör att ett eventuellt överskott försvinner ur kroppen med urinen. Det finns exempel på att personer med benägenhet att bilda njursten får just njursten om de intar kroniskt stora mängder av askorbinsyra.

Hur vet man att man har brist på vitaminer?

Symtom på brist kan vara trötthet, nedsatt ork, törst, muskelsvaghet, kramper, hjärtarytmi, ödem, urinträngningar, domningar och stickningar, yrsel, illamående, aptitlöshet och matsmältningsproblem.

Vad äter en eskimå?

Kött, fisk och fågelägg har varit basföda i det arktiska området.

Vad åt inuiter?

Inuiterna sägs ha ätit bara kött, fisk och fett. Deras genetiska arv är konstruerat så att de mår bra av den dieten, särskilt av den omega-3-rika fisken. De behövde allt fett för att klara den extrema kylan.

Hur delar man in vitaminer?

Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.