:

Får man ta bort fladdermöss?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ta bort fladdermöss?
  2. Vad skrämmer fladdermöss?
  3. Är fladdermöss farliga för katter?
  4. När flyttar fladdermöss in?
  5. Får man flytta fladdermöss?
  6. Vad luktar fladdermöss?
  7. Har en rabiessmittad katt?

Får man ta bort fladdermöss?

Fladdermössen är fridlysta och fredade. De får inte dödas, fångas, eller skadas och deras boplatser får inte förstöras. Länsstyrelsen kan ge dispens om det finns särskilda skäl.

Vad skrämmer fladdermöss?

- Spela förskräcklig musik på hög volym, helst disharmonisk musik. Det är en fredlig krigföring mot fladdermössen, sade Hästbacka. Nu är hösten så långt liden att fladdermössen har gett sig av, men till våren kommer högtalarna att plockas fram. Gäller då bara att pröva sig fram till vad som biter.

Är fladdermöss farliga för katter?

Djur och husdjur Det är mycket ovanligt att en katt eller hund lyckats fånga en fladddermus. Har detta hänt ska du hålla katten eller hunden under observation. Om djuret blir sjukt eller uppvisar beteende med nervösa symtom kontakta din veterinär. Berätta om hela incidenten med fladdermusen för veterinären.

När flyttar fladdermöss in?

I april, maj efter övervintringen så flyttar fladdermössen till nya bostäder. De dräktiga honorna flyttar ihop i en yngelkoloni, ofta i sydväggar i hus där det är varmt och skönt. Men håligheter i träd går naturligtvis också bra.

Får man flytta fladdermöss?

Fladdermöss är skyddade enligt art- skyddsförordningen. De är också skyddade av den europeiska konven- tionen Eurobats som utökar skyddet till fladdermössens boplatser och viktigaste jaktrevir. Detta innebär att det är förbjudet att fånga, döda eller flytta fladder- möss. Du får heller inte förstöra deras boplatser.

Vad luktar fladdermöss?

Lukt: Själva fladdermusen luktar ingenting, men under vissa omständigheter kan dess spillning bli störande. Spillningen består endast av kitinrester (skelettdelar) från insekter och torkar därför mycket snabbt. I normala fall är den helt luktfri, men om huset är fuktigt eller dåligt ventilerat kan vissa obehag uppstå.

Har en rabiessmittad katt?

Det finns ingen behandling för rabies hos djur, endast förebyggande åtgärder i form av vaccinering. Är en katt misstänkt för att vara smittad av rabies måste den omedelbart avlivas enligt lag, även om den är rabiesvaccinerad. Undvik kontakt med okända varmblodiga djur utomlands och med fladdermöss i Sverige.