:

Hur få altanen grå?

Innehållsförteckning:

  1. Hur få altanen grå?
  2. Hur lång tid tar det för tryckimpregnerat virke att bli grått?
  3. Vilket träslag blir grått?
  4. När ska man behandla altan?
  5. Hur behandla man impregnerat trä?
  6. Vilket träslag till altan?

Hur få altanen grå?

Idag har det blivit otroligt populärt att kisel-behandla sin altan eller trall. Det är ett sätt att förlänga hållbarheten på träet, minska risken för sprickor och påväxt, men mest av allt – en behandling som gör altanen vackert silvergrå.

Hur lång tid tar det för tryckimpregnerat virke att bli grått?

Hur lång tid det tar att få fram den grå tonen beror på mängden sol som kommer åt ytan, men ungefär 1–3 månader är ett bra riktmärke.

Vilket träslag blir grått?

När det kommer till utseende blir tryckimpregnerat furu grått efter några år medan den värmebehandlade furun kan behålla sin färg om den ytbehandlas. Sibirisk lärk blir vackert silvergrå med tiden.

När ska man behandla altan?

Du kan egentligen behandla altanen när som helst på året så länge det är plusgrader och inte fuktigt ute. Trallen ska vara torr, man brukar rekommendera en maximal fuktkvot på 16 procent. Normalt sett genomför man behandlingen under våren eller sommaren eftersom det är minst risk för regn och minusgrader då.

Hur behandla man impregnerat trä?

En stor fördel med tryckimpregnerat trä är just att det är underhållsfritt, men vill du att träet ska bibehålla ett snyggt utseende kan du behandla det med träolja. Det räcker att göra detta en gång om året. Oljebehandlingen hjälper också mot sprickbildningen som kan uppstå när träet åldras och torkar.

Vilket träslag till altan?

Att så många väljer trä till sin altan beror till stor del på att trä ger en naturlig känsla samtidigt som det är varmt och skönt att gå på. Tryckimpregnerad furu är fortfarande det vanligaste valet. Men alternativen är fler. Du kan också välja värmebehandlade träslag som TermoAsk eller Svanenmärkta ThermoWood furu.