:

Varför får jag inga fikon på mitt fikonträd?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får jag inga fikon på mitt fikonträd?
  2. När kan man skörda fikon?
  3. Var odlas fikon?
  4. Är fikon en?
  5. Varför mognar inte mina fikon?
  6. Hur kallt klarar fikonträd?
  7. Hur vet man om fikon är mogna?
  8. När kan man sätta ut fikonträdet?
  9. Finns det oätliga fikon?

Varför får jag inga fikon på mitt fikonträd?

PETER SVARAR: Det enkla och mest sannolika svaret är stress. Fikonträd är synnerligen mottagliga för stress. Och den vanligaste orsaken till stress är att det får för lite vatten. Det här gäller särskilt fikon som är åretruntboende i ett varmt växthus.

När kan man skörda fikon?

Om du lyckas få till det med fikonträdet, vilket inte är speciellt svårt, kommer trädet att växa till sig och ge frukter som kan skördas någon gång i september eller oktober.

Var odlas fikon?

Som man hör på namnet så tillhör fikonet släktet fikussläktet och de odlas på sydliga breddgrader i Europa och kring Arabiska halvön. De färska fikonen som nu finns att hitta i ICA Kvantums frukt- och gröntavdelning kommer från Turkiet – och är varken platta eller torra!

Är fikon en?

Fikon (Ficus carica) är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet. Fikon bildar lövfällande buskar eller träd upp till 10 meter höga.

Varför mognar inte mina fikon?

Småkarten ger heller inte kvalitetsskörd om de övervintrar, ofta möglar de under den fuktiga och kalla vintern dessutom. Det känns hårt men de här småttingarna kommer inte att ge mogna frukter och måste därför tas bort. Fikon ger skörd på tvåårsveden och i riktigt varma länder tar man två skördar.

Hur kallt klarar fikonträd?

Fikon är ett lövfällande träd, så det kan övervintras i mörker. Viktigt är att fikonträdet övervintras frostfritt, och helst inte över plus fem grader. Garaget, källaren eller trapphuset kan till exempel fungera bra.

Hur vet man om fikon är mogna?

Så får du frukter på fikonträdet I juli till september kan de första mogna frukterna börja dyka upp. Fikon eftermognar inte som vissa andra växter, utan man plocka dem först när de är helt mogna. De ska hänga ner, vara mjuka och börjat få aningen skrynkligt skal. Under sensommaren och hösten utvecklas nya fruktknoppar.

När kan man sätta ut fikonträdet?

Skötsel av fikonträd Sätt ut fikonträdet som övervintrat inne tidig vår, när risken för frost är helt över. Har det hunnit utveckla blad är det säkrast att avhärda fikonet gradvis mot både sol och blåst, så att inte bladen blir skadade.

Finns det oätliga fikon?

De smakar inget och är ganska ihåliga. Om ditt fikon är en äkta fikon, Ficus carica, så är frukterna ätliga. ... Att fikon faller av utan att mogna kan bero på att det blir för varmt eller torrt i växthuset så det kan vara därför det tappar frukterna, men säker kan man ju inte vara.