:

Hur lång tid tar det att få reseersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att få reseersättning?
  2. Vad räknas som restid?
  3. Vad är en sjukresa?
  4. Vad är sjukresa för barn och ungdomar?
  5. Kan du få ersättning på sjukresekontoret?
  6. Vad gäller sjukresor mellan hemmet och vård?

Hur lång tid tar det att få reseersättning?

Svar: Den 23:e varje månad skickas resebidragsutbetalningen till Swedbank. Därefter tar det cirka en vecka innan pengarna betalas ut. Om din kontouppgift redan finns hos banken så går bidraget per automatik direkt in på det kontot. Om inte så utbetalas bidraget via utbetalningscheck.

Vad räknas som restid?

Regler för restid Om du har restid både före och efter din ordinarie arbetstid, ska de båda tidsperioderna räknas ihop när du beräknar antalet restidstimmar. Om arbetsgivaren har bekostat sovplats på tåg eller båt under resan, så räknas tiden klockan 22.00 - 08.00 inte som restid.

Vad är en sjukresa?

  • En sjukresa är en resa mellan ditt hem och en vårdgivare, till exempel en läkare, sjukgymnast, tandläkare eller kurator. Det är den som ger dig vård som beslutar om du ska få sjukresa. Beslutet grundar sig på en medicinsk bedömning av ditt hälsotillstånd.

Vad är sjukresa för barn och ungdomar?

  • Sjukresa ersätts normalt mellan folkbokföringsadressen och vårdgivaren. Barn och ungdomar till och med 19 år betalar ingen egenavgift vid sjukresa. En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling samt behandling utförd av tandläkare eller tandhygienist, räknas som sjukresa.

Kan du få ersättning på sjukresekontoret?

  • Sjukreseersättning ska ansökas på särskild blankett. Du kan också få blanketten hos din vårdgivare. För att få ersättning krävs också att du bifogar besökskvitto/underlag från vårdinrättningen med din ansökan. Ansökan skickas till sjukresekontoret, se adress nedan.

Vad gäller sjukresor mellan hemmet och vård?

  • Sjukresor gäller endast resor mellan hemmet och vård och behandling. Du beviljas så många sjukresor du behöver för att resa till vård eller behandling. Även högkostnadsskyddet skiljer sig mellan färdtjänstresor och sjukresor och egenavgifterna skiljer sig åt, det vill säga kostnaden per resa.