:

Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?
  2. Vad ska man äta om man har inflammation i tarmen?
  3. Hur vanligt är IBD?
  4. Kan drabba tarmarna?
  5. Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?
  6. Hur behandlas en inflammerad tarmficka?
  7. Kan barn med inflammatorisk tarmsjukdom bli undernärda?

Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?

IBD karakteriseras av en kronisk inflammation i tarmens slemhinna (mukosa). Orsaken till sjukdomen är ofullständigt kartlagd, men såväl arv som miljö är av betydelse. Sjukdomen är kronisk, debuterar ofta vid 15-40 års ålder och går vanligen i skov med längre perioder av låg eller ingen sjukdomsaktivitet.

Vad ska man äta om man har inflammation i tarmen?

Kosten kallas för specifik kolhydratsdiet (SCD)och går ut på att spannmål, mjölk, socker (utom honung) och raffinerade livsmedel utesluts. Istället läggs fokus på naturlig och näringstät mat med mycket grönsaker, bär, nötter och frukt och kött av god kvalitet.

Hur vanligt är IBD?

Annons: Drygt 20 000-35 000 personer i Sverige beräknas ha Crohns sjukdom, och drygt 500 personer insjuknar varje år. Man insjuknar oftast i 20-30 årsåldern och det är lika vanligt hos kvinnor som hos män, dock har rökare högre risk att drabbas. Även barn kan drabbas.

Kan drabba tarmarna?

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och i ändtarmen. Ibland är bara ändtarmen inflammerad. Vanliga symtom är blod i bajset och diarréer, och du kan få bråttom att hinna till toaletten. Ulcerös kolit går inte över, men med behandling går det ofta att leva utan besvär.

Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?

  • Inflammatorisk tarmsjukdom är en kronisk inflammation i tarmen. Det finns två olika inflammatoriska tarmsjukdomar: Crohns sjukdom. Ulcerös kolit. Crohns sjukdom angriper främst den nedre delen av tunntarmen, men kan också finnas i tjocktarmen och andra delar av mag-tarmkanalen.

Hur behandlas en inflammerad tarmficka?

  • En inflammerad tarmficka läker oftast utan behandling efter ett par dagar. Det kan hjälpa att äta flytande mat, till exempel soppa. Du kan också använda receptfria smärtstillande läkemedelom du har ont. Ibland behöver inflammerade tarmfickor behandlas med antibiotika.

Kan barn med inflammatorisk tarmsjukdom bli undernärda?

  • Barn med inflammatorisk tarmsjukdom kan bli undernärda, vilket i sin tur kan leda till hämning av tillväxten. Vissa experter rekommenderar att patienter med inflammatorisk tarmsjukdom ska öka sitt kalori- och proteinintag till 150 % av det rekommenderade i förhållande till deras ålder och längd.