:

Hur man odlar blåbär?

Innehållsförteckning:

 1. Hur man odlar blåbär?
 2. Hur stor kruka till blåbär?
 3. Hur sköter man blåbär?
 4. Hur gödsla blåbär?
 5. Hur högt är blåbärsris?
 6. Vad är en blåbärssmaken?
 7. Vilka egenskaper är bra med blåbär?
 8. Hur är blåbär bra för magen?

Hur man odlar blåbär?

När man ska odla blåbär ska man välja en solig växtplats. Det är en surjordsväxt, gräv därför ur jorden och blanda i blåbärsjord som har ett lågt pH-värde. Låt blåbärsplantan stå i en hink med vatten en stund för att rötterna ska bli ordentligt genomvattnade.

Hur stor kruka till blåbär?

Plantera blåbärsbuskar Gräv en rejäl grop, minst dubbelt så stor som buskens rotklump. ... Beroende på sort, plantera buskarna på ett avstånd mellan 1 till 1,5 meter. Avsluta med att vattna ordentligt. Odlar du på balkong eller terrass i kruka, ta gärna en kruka på mer än 10 liter så att inte jorden torkar ut för fort.

Hur sköter man blåbär?

Blåbär är en surjordsväxt vilket betyder att den växer bäst i sur jord (Lågt pH värde i marken). Jätteblåbär vill ha mycket sol och om man planterar i en rad ska raden stå i nord sydlig riktning. Busken behöver vattnas ordentligt i början och behöver efter det vattnas kontinuerligt så att inte busken torkar ut.

Hur gödsla blåbär?

Vid plantering bör kvävegivan vara cirka 6 gram per planta. Givan ökas sedan successivt så att den är 18–25 gram kväve per planta (50–70 kg/ha) då plantorna ger full skörd efter 8 år. När bark eller sågspån används som jordförbättring och mark täckning ska ytterligare kväve tillföras eftersom materialet bin der kväve.

Hur högt är blåbärsris?

 • Blåbärs ris är cirka 30 cm högt, undantagsvis ända upp till 70 cm. Det fäller löven på hösten. Stjälken är hård och vedartad. Därför klassas blåbärsris ibland som dvärgträd. I Sverige blommar blåbärsris maj — juni.

Vad är en blåbärssmaken?

 • Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna, som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Fullmogna blåbär har ett saftigt fruktkött, som trots växtens namn är mörkt vinrött. Smaken är söt med obetydlig syra.

Vilka egenskaper är bra med blåbär?

 • Här följer några egenskaper som är bra med blåbär: 1 Blåbär förbättrar korttidsminnet. 2 Blåbär förbättrar balansen och koordinationen. 3 Blåbär har antiinflammatoriska egenskaper. 4 Blåbär innehåller gott om kostfibrer. 5 Blåbär minskar risken för inflammation i tarmen.

Hur är blåbär bra för magen?

 • Blåbär är bra för magen. Blåbärssoppa används traditionellt mot magsjuka. Man brukar säga att blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär är bra mot diarré eller om man är lös i magen. Färska blåbär brukar man däremot rekommendera om man har förstoppning eller är hård i magen. Generellt är blåbär bra för tarmen.