:

Hur gör man när man Jordförbättrar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man när man Jordförbättrar?
  2. Hur gör man Barkmull?
  3. Vad är genomsläpplig jord?
  4. Vad används Barkmull till?
  5. Vad är Barkmull bra för?

Hur gör man när man Jordförbättrar?

Du förbättrar den bäst genom att på hösten tillföra barkmull och sand. Även torv och gröngödsel kan göra nytta för att få till en mer lättarbetad struktur. Det kan vara lämpligt att på hösten gräva ner jordförbättring med en bredbladig grep.

Hur gör man Barkmull?

Råvaran till barkmull är depålagrad bark som komposterats minst ett år. Detta ger ett, homogent jordförbättringsmedel med neutralt pH-värde. Barken kommer från skogsindustrin och är en blandning av tall och granbark. Vid barkning och hantering trästockarna händer det att det även kommer med små flisor av trä.

Vad är genomsläpplig jord?

En jordarts förmåga till genomsläpplighet beror dock inte bara på kornstorlek utan även på till exempelvis läge i terrängen, mättnadsgrad, grundvattennivå samt det utsläppta ämnets viskositet med mera. Produkten tar inte hänsyn till detta, och inte heller till eventuella ytlager eller underliggande lager.

Vad används Barkmull till?

Jordförbättring Vid förbättring av jordar - leriga som sandiga - vill man främst förbättra jordens struktur och mullhalt. Detta är ett såväl dyrt som arbetskrävande arbetsmoment och det gäller att använda lättarbetade, dryga råvaror. Barkmull har jämn och stabil struktur och verkar 2-3 år i jorden.

Vad är Barkmull bra för?

Barkmull används bland annat till; jordförbättring för att skapa struktur, vid plantering. Blanda gärna tillsammans med kogödsel. Används även som täckning på rabatter för att motverka ogräs och som vinterskydd runt växter.