:

Har fått ytliga blodkärl?

Innehållsförteckning:

  1. Har fått ytliga blodkärl?
  2. Hur blir man av med ytliga blodkärl på benen?
  3. Hur blir man av med ådernät?
  4. Varför får man ådernät på benen?
  5. Hur får man bort ådernät?

Har fått ytliga blodkärl?

Det beror vanligtvis på rökning, åderförfettning, diabetes eller en svår köldskada. Behandlingen består av att försöka förbättra den cirkulation som eventuellt finns kvar genom en operation. Då tas även död vävnad bort. Du kan också behöva få antibiotika om du har fått en infektion.

Hur blir man av med ytliga blodkärl på benen?

Värmebehandling med laser eller behandling med mikrovågor är andra vanliga metoder för att ta bort åderbråck. De stora ådrorna förstörs då av värmen från lasern eller av mikrovågorna. Synliga åderbråck måste vanligen tas bort genom små hudsnitt, precis som vid en vanlig operation. Innan det görs får du lokalbedövning.

Hur blir man av med ådernät?

Den vanligaste behandlingen är injektioner med aethoxysklerol. Det skadar blodkärlens inre väggar, så att kärlen klibbar ihop och skrumpnar. Blodet måste söka sig andra vägar, det blå ådernätet bleknar snabbt och försvinner.

Varför får man ådernät på benen?

De beror på en ärftlig benägenhet och det drabbar oftast kvinnor. Ofta får man de första ådernäten i samband med en graviditet. Hormoner kan också påverka uppkomsten av ådernät. De kallas också telangiektasier, och behöver inte ha något samband med åderbråck.

Hur får man bort ådernät?

Läkemedlet som vi använder heter Aethoxysklerol. Behandlingen innebär små stick i huden av en väldigt fin nål. Ibland kan man känna att det svider till lite. Antalet behandlingar beror på hur många ådernät man har och hur grova de är, vanligtvis behövs mellan 1–3 behandlingar.