:

Hur blev surströmming?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blev surströmming?
  2. Hur lång tid tar det att göra surströmming?
  3. Hur äter du surströmming?
  4. Kan man göra egen surströmming?
  5. Varför äter vi surströmming?

Hur blev surströmming?

Surströmming är förmodligen en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige först blev vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt.

Hur lång tid tar det att göra surströmming?

Strömmingen försaltas (blo´lakas) under 1-2 dygn i ca 24 gradig (densitet) saltlake. Efter försaltning gälas strömmingen, dvs huvud och tarm avlägsnas medan rom, mjölke och blindtarmen får sitta kvar.

Hur äter du surströmming?

Tillbehör till surströmming Antingen äter man strömmingen med potatis på tunnbröd, i en så kallad surströmmingsklämma, eller så äter man den med potatis på samma sätt som sill. Tillbehör i båda fallen är till exempel hackad lök och gräddfil.

Kan man göra egen surströmming?

Fiska eller skaffa cirka 200 strömmingar och gäla den. Det innebär att man tar bort huvudet och drar ut tarmen. Sedan läggs den i mättad saltlake, blodlake, i ett eller ett par dygn. En mättad saltlake har en densitet på cirka 24 grader, dvs 24% salthalt.

Varför äter vi surströmming?

En klassiker som hängt med i Sverige från senast 1500-talet. Då var den ansedd som en billig vardagsrätt i bondesamhället. Men någon gång under 1800-talet gick surströmmingen från fattigmansmat till festmat. Anledningen till att man började fermentera (jäsa) strömmingen var för att effektivt bevara fisken längre.