:

Hur opererar man bort en ganglion?

Innehållsförteckning:

  1. Hur opererar man bort en ganglion?
  2. Kan man träna med ganglion?
  3. Kan man massera bort ganglion?
  4. Hur uppkommer ganglion?
  5. När operera ganglion?
  6. Vad är Galion?

Hur opererar man bort en ganglion?

Operationen görs i lokalbedövning eller narkos. Huden öppnas över den synliga svullnaden och gangliet avlägsnas. Huden sys och täcks av ett förband. Efter operationen får du stanna kvar på dagkirurgen i ca två timmar, framförallt för att se att det inte blöder i förbandet.

Kan man träna med ganglion?

Tidigast 6–8 veckor efter operationen kan man börja med t ex styrke- träning, gymnastik och golf. Armhävningar går inte att utföra förrän tidigast 3 månader efter operationen. Man kan besväras av svullnad och nedsatt handstyrka i handen under flera månader efter operationen.

Kan man massera bort ganglion?

Ganglion är ofarliga och brukar försvinna av sig själva inom ett par veckor. En arbetsterapeut kan hjälpa dig med råd och avlastande förband om gangliet inte försvinner. Vila kan också hjälpa. En läkare kan punktera svullnaden med en nål och suga ut innehållet om du får besvär.

Hur uppkommer ganglion?

Alla kan få ganglion och oftast beror det på att man har överansträngt leden. Ganglion på ovansidan av handen är vanligast hos yngre kvinnor som idrottar. Svullnaden kan även förekomma hos äldre på yttersta fingerleden och kallas då mukös cysta.

När operera ganglion?

Om ganglionet ger upphov till besvär eller orsakar oro kan det opereras bort. Operation görs i lokalbedövning eller narkos. Huden öppnas över den synliga svullnaden och gangliet avlägsnas.

Vad är Galion?

Ganglion är en vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led. Svullnaden brukar vara stor som en ärta, men kan ibland bli upp till några centimeter i diameter. Det är vanligt att ganglion uppkommer på ovansidan av handen eller foten.