:

Kan man bli av med framfall?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bli av med framfall?
  2. Kan framfall svida?
  3. Hur lång sjukskrivning efter Framfallsoperation?
  4. Vilka symtom får du när du har ett framfall?
  5. Hur ser ett framfall ut i slidan?
  6. Kan du få slidsamlag efter en framfallsoperation?

Kan man bli av med framfall?

Behandling utan operation Framfallet kan lyftas upp med hjälp av en framfallsring om det är urinblåsan eller livmodern som har sjunkit ned. Du för då upp en ring i plast eller silikon i slidan. Ringar finns i olika utseenden och storlekar. Du får hjälp att prova ut rätt sort på en gynekologmottagning.

Kan framfall svida?

Framför allt vid framfall utanför slidan kan slemhinnorna irriteras och orsaka smärta och sveda. Beroende på typen av framfall kan det också orsaka problem med att urinera eller tömma tarmen. Framfall kan också leda till svårigheter att ha samlag och därmed påverka sexualiteten negativt.

Hur lång sjukskrivning efter Framfallsoperation?

Sjukskrivningstiden varierar mellan två och sex veckor beroende på typ av ingrepp och vilket arbete du har. Oftast behövs inga återbesök efter en operation. Om du får hög feber (över 38 grader), tilltagande buksmärtor eller rikliga blödningar ska du ta kontakt med mottagningen.

Vilka symtom får du när du har ett framfall?

  • Vilka symtom du får beror på vilken sorts framfall du har. De vanligaste symtomen är att du märker att någonting buktar fram i slidöppningen. Det känns tungt och skaver i underlivet. Besvären kommer ofta under en längre tid, men ibland kommer de snabbt i samband med att du har lyft något tungt eller varit förstoppad.

Hur ser ett framfall ut i slidan?

  • Litet större framfall spänner ut slidöppningen i stående och sittande, vid krystning, tunga lyft, nysning och hostattack. Inte så sällan ses ett framfall som en spänd "knöl" även utanför slidan. De allra flesta faller spontant tillbaka i ryggläge och är då också lätta att trycka tillbaka.

Kan du få slidsamlag efter en framfallsoperation?

  • Ibland kan du få ont eller svårt att ha slidsamlag efter en framfallsoperation, framför allt om bakväggen i slidan har opererats. Prata med din läkare om detta så kan hen hjälpa dig med behandling. Ovanliga biverkningar och komplikationer. Du kan få infektioner i såren i slidan.