:

Kan inflammation i tandköttet sprida sig?

Innehållsförteckning:

  1. Kan inflammation i tandköttet sprida sig?
  2. Varför får man ont i tandköttet?
  3. Vad är tandköttsinflammation?
  4. Vad är inflammerat tandkött?
  5. Vad kan orsaka att tandköttet drar sig tillbaka?

Kan inflammation i tandköttet sprida sig?

​Var tionde vuxen drabbas av svår tandlossning. Men inte nog med att de riskerar tappa tänder. När bakterierna i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka hjärta och kärl.

Varför får man ont i tandköttet?

Tandköttsinflammation är en vanlig orsak till att man får ont i tandköttet. Även tandprotester som inte passar kan leda till sår som gör ont. En annan orsak till att du får ont i tandköttet kan vara blottade tandhalsar som gör både tänder och tandhalsar mer känsliga.

Vad är tandköttsinflammation?

  • En tandköttsinflammation orsakas av att bakterier och plack får ligga kvar runt tanden. Det kan t.ex. uppstå till följd av av att man till exempel slarvar med munhygienen. Tandköttsinflammation kännetecknar sig genom att tandköttet blir rött, svullet och lättblödande.

Vad är inflammerat tandkött?

  • Inflammerat tandkött är ett av de vanligaste problemen en tandläkare ser. Det kallas för gingivit och beror generellt på dålig munhygien.

Vad kan orsaka att tandköttet drar sig tillbaka?

  • Tillbakadraget tandkött kan bero på en mängd olika orsaker såsom ålder, att man borstar för hårt eller dålig munhygien. Dålig munhygien kan leda till gingivit (tandköttsinflammation), när tandköttet blir inflammerat på grund av plack, och om det lämnas obehandlat kan det göra att tandköttet drar sig tillbaka.