:

När opererar man diskbråck?

Innehållsförteckning:

  1. När opererar man diskbråck?
  2. Hur lång tid tar det att läka ett diskbråck?
  3. Hur uppstår diskbråck?
  4. Vad gäller för att förebygga diskbråck?
  5. Har man diskbråck kan en operation behövas?
  6. Kan du få diskbråck träning?

När opererar man diskbråck?

De flesta diskbråck läker ut av sig själva utan behandling. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av bensmärta bör man överväga operation. Behovet av operation avgörs av hur mycket smärta man har och hur mycket det påverkar känsel och muskelfunktion.

Hur lång tid tar det att läka ett diskbråck?

Behandling. De allra flesta diskbråck försvinner spontant inom 2-6 månader, ibland tar det längre tid. Kroppen bryter ned diskbråcket. Om smärtan inte minskat eller försvunnit inom ca 2 - 3 månader rekommenderar vi operation.

Hur uppstår diskbråck?

  • Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Vad gäller för att förebygga diskbråck?

  • För att förebygga diskbråck gäller det att ha en balans mellan rörelse och styrka i kroppen. Tränar du hårt men glömmer bort rörelseträningen kan du också få en felbelastning i kroppen, så du måste ha båda delarna.

Har man diskbråck kan en operation behövas?

  • I vissa fall när man har diskbråck kan en operation behövas. Ungefär tio procent av de som drabbas av åkomman blir inte av med sin smärta. Har man väldigt ont och blir begränsad i sitt liv på grund av det så kan man behöva diskutera med sin läkare om huruvida man behöver en läkare. De flesta som får en operation blir helt friska efteråt.

Kan du få diskbråck träning?

  • Diskbråck träning. Men ofta hjälper det med träning och motion. Att få ett träningsprogram genom en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast kan vara en bra lösning. Då får du röra på dig och träna upp dina muskler. Dels kan detta hjälpa för att minska smärtan men också för att få tillbaka muskulatur och stärka lederna.