:

Vem var Ymer och hur blev han stamfader åt jättarna?

Innehållsförteckning:

  1. Vem var Ymer och hur blev han stamfader åt jättarna?
  2. Hur uppstod Ymer?
  3. Vad var jättarna rädda för?
  4. Hur skapade Oden världen?
  5. Hur skapades människan enligt asatron?
  6. Vem dräper Fenrisulven?
  7. Hur dog Ymer?
  8. Vad blev Ymers huvud?
  9. Hur ser jättar ut?
  10. Vart bor jättar?

Vem var Ymer och hur blev han stamfader åt jättarna?

Audhumbla, även Audumla och Ödhumla, är i nordisk mytologi namnet på en mytisk urko. Från hennes spenar drack jätten Ymer mjölk i tidernas gryning. När hon slickade på rimfrostpudrade stenar med salt i, framträdde en man, som kallades Bure ("fader, avlare") och som blev gudarnas stamfar.

Hur uppstod Ymer?

Ymer[redigera | redigera wikitext] Ymer (på fornnordiska Ýmir vilket betyder "tvilling" ; även Aurgelmer) var det urväsen av jättesläkt i fornnordisk mytologi från vars kropp himlen och jorden skapades. ... Ur Ymers armsvett och från hans fötter föddes frostjättarna (rimtursarna). Urkon Audhumbla gav Ymer mjölk.

Vad var jättarna rädda för?

I likhet med titanerna i den grekiska gudasagan utgör jättarna ett äldre släkte, undanträngt av gudarna och på väg att utplånas; men förutom den forntida överväldigande styrkan har de även bevarat forntidens oskuld och enfald (Eddan tilldelar jättar epiteten barnaglad, barnafrom) samt en urgammal visdom och en kunskap, ...

Hur skapade Oden världen?

Ymers hjärna blev till molnen på himlen. Gudarna fångade sedan gnistor från Muspelheim och placerade dem på himlavalvet. Det var stjärnorna, solen och månen, som skulle lysa upp världen och skapa tiden på jorden. Så gick då Oden, Vile och Ve längs sträckan där havet mötte land och såg ut över världen som de format.

Hur skapades människan enligt asatron?

Asatrons skapelseberättelse. Oden, Vile och Ve dödade jätten Ymer och skapade jorden av hans kropp. ... Ur dessa uppstod ett liv, jätten Ymer. En man och en kvinna växte fram ur hans ena armhåla och hans ena ben avlade en son med det andra.

Vem dräper Fenrisulven?

Under Ragnarök kämpar Surt mot guden Frej, som stupar. Tor tillintetgör Midgårdsormen, men dödas själv av dess gift. Oden dräps av Fenrisulven men hämnas av sonen Vidar, som sätter sin väldiga sko i vargens käft.

Hur dog Ymer?

En dag beslutade Oden, Vile och Ve att de skulle dräpa Ymer, och överföll honom med svärd de själva smitt. När Ymers halspulsåder klövs strömmade hans blåa, kalla blod ut och dränkte alla de andra jättarna. Bara en jätte, Bergelmer, överlevde med sin familj.

Vad blev Ymers huvud?

De fick tre söner: Oden, Vile och Ve. Asagudarna skulle dräpa Ymer och från urjättens kött bildades land, från hans blod blev hav och sjöar och från hans hår spirade alla jordens växter. Vidare kom himmelen till av hans huvudsvål och hans hjärna spreds däri ut till moln.

Hur ser jättar ut?

Jättar är mycket stora och starka väsen som har formen av en människa, men de är inte särskilt förtjusta i människor. I sagorna kan jättar ibland vara klumpiga och dumma, ibland onda och sluga, men ibland också trollkunniga och kloka. Ofta är jättar mycket hungriga.

Vart bor jättar?

Jättarnas främsta fiende är åskan, som alltid slår ner i deras stenhårda skallar. Svenska jättar bor gärna inuti stora berg. De hatar ljudet av kyrkklockor och kastar sten mot dem. Oftast missar de och stenarna ligger nedfallna lite här och var i den svenska naturen.