:

När blev Somalia?

Innehållsförteckning:

  1. När blev Somalia?
  2. Hur Somalia styrs?
  3. Hur lever folk i Somalia?
  4. Vad hette Somalia tidigare?
  5. Varför Somalias Befolkningspyramid ser annorlunda ut jämfört med Sveriges?
  6. Hur ser Somalias framtid ut?
  7. Hur ser det ut i Somalia idag?
  8. Vilka länder hjälper Somalia?
  9. Hur är livet i Somalia?
  10. Hur är det att leva i Somalia?

När blev Somalia?

Landet bildades 1960 då en brittisk koloni och en italiensk koloni blev självständiga och slogs samman i republiken Somalia. Några korta år av demokrati följde innan general Siad Barre tog makten i en militärkupp 1969. Han höll med järnhand ihop landets många olika regioner, klaner och grupper.

Hur Somalia styrs?

Republic Federal republicParliamentary republic Somalia/Government

Hur lever folk i Somalia?

Befolkningstillväxten är hög och 2020 beräknades närmare hälften av alla somalier vara under 15 år. De flesta somalier bor på landsbygden och vid sidan av Mogadishu finns det bara ett fåtal större städer. Städerna har dock vuxit på senare år, då många somalier flytt dit för att undkomma våld och andra umbäranden.

Vad hette Somalia tidigare?

Republiken Somalia bildades 1960 genom en sammanslagning av de tidigare kolonierna Brittiska Somaliland och Italienska Somaliland.

Varför Somalias Befolkningspyramid ser annorlunda ut jämfört med Sveriges?

Länderna är nästan lika stora till ytan, Somalia är lite större och länderna har ungefär lika många invånare. Det skiljer sig med ca 500 000 invånare fler i Somalia. Länderna har olika styrning, Sverige styrs med parlamentrisk demokrati & konstitutionell monarki.

Hur ser Somalias framtid ut?

Ett av världens fattigaste länder I övrigt har landet nästan helt glömts bort i nyhetsbevakningen. Somalia är ett av världens fattigaste länder. Sjukvården och utbildningssystemet är ytterst bristfälliga. Det finns dessutom en omfattande korruption på alla samhällets nivåer.

Hur ser det ut i Somalia idag?

Somalia framstår idag mer som ett klanvälde än en fungerande samlad somalisk stat. På grund av det pågående inbördeskriget, konflikten mellan klanerna och återkommande naturkatastrofer har centralmakten i Somalia kollapsat. Invånarnas livssituation är därför extremt svår och framtiden ser mörk ut.

Vilka länder hjälper Somalia?

USA - stöttar regeringen i Somalia men utför också egna militäraktioner mot al-Shabaab och andra islamistgrupper. Etiopien - stöttar regeringen i Somalia. Invaderade landet år 2006 för att bekämpa islamister men har samtidigt egna intressen i Somalia. Kenya - Stöttar regeringen i Somalia.

Hur är livet i Somalia?

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. ... Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån.

Hur är det att leva i Somalia?

Somalia har Afrikas längsta kust. Stora delar av landet är täckt av torra slättlandskap. Klimatet är varmt med oregelbunden nederbörd och långa perioder av torka. De mer fruktbara och odlingsbara områdena ligger i södra delarna av landet.