:

När blev Marocko självständigt?

Innehållsförteckning:

  1. När blev Marocko självständigt?
  2. Är Marocko ett u land?
  3. Hur lever man i Marocko?
  4. Hur länge har Marocko funnits?
  5. Varför koloniserades Marocko?
  6. I vilken världsdel ligger Marocko?
  7. Är man arab om man kommer från Marocko?
  8. Vilka länder gränsar Marocko till?
  9. När blev Marocko en fransk koloni?

När blev Marocko självständigt?

Ap Morocco/Founded

Är Marocko ett u land?

Marocko är enligt grundlagen en konstitutionell monarki. Kungen har mycket makt genom att kungen är överbefälhavare för armén och utnämner statsministern.

Hur lever man i Marocko?

Marocko är ett fattigt land och har till skillnad från andra stater i regionen inga olje- eller gasresurser. Ekonomin är starkt beroende av jordbruk, men turismen har också blivit en viktig inkomstkälla. Marocko är dessutom världens största fosfatexportör. Casablanca brukar beskrivas som landets ”ekonomiska huvudstad”.

Hur länge har Marocko funnits?

Dagens marockanska kungadöme har rötter i 700-talet, men rikets storlek och inflytande har skiftat betydligt under de olika dynastierna. Den nuvarande ätten, alaouiterna, tog makten i mitten av 1600-talet.

Varför koloniserades Marocko?

När den kristna återerövringen av nuvarande Spanien började på 1300-talet fick Marocko ta emot stora flyktingvågor därifrån. På 1400-talet riktade Spanien och Portugal attacker direkt mot Marocko. Marinidernas försök att driva tillbaka angriparna lämnade dörren öppen för en annan berberdynasti, wattasiderna.

I vilken världsdel ligger Marocko?

Afrika Morocco/Continent

Är man arab om man kommer från Marocko?

Flertalet marockaner är av blandat arabiskt och berbiskt ursprung. Arabiska är det vanligaste språket, men drygt en tredjedel av befolkningen talar någon berberdialekt. Även franskan har sedan kolonialtiden stark ställning. Befolkningen är ung även om den tidigare snabba folkökningen har bromsat in.

Vilka länder gränsar Marocko till?

Marocko gränsar i öst och sydöst till Algeriet och i söder till Västsahara, som landet ockuperar sedan 1976, samt har kust mot Atlanten och Medelhavet.

När blev Marocko en fransk koloni?

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet.