:

Är det olagligt att sälja sin njure?

Innehållsförteckning:

  1. Är det olagligt att sälja sin njure?
  2. Hur mycket säljer en njure för?
  3. Var kan man köpa njure?
  4. Vad händer om inte njurarna fungerar?
  5. Hur det är att leva med en njure?

Är det olagligt att sälja sin njure?

Det är förbjudet att sälja och köpa organ. Organdonation förekommer på en del håll i världen där fattiga människor kan lockas att sälja till exempel sin ena njure till njursjuka patienter som kan betala. Det är olagligt i Sverige. Däremot har du som är levande donator rätt till ersättning för eventuella merkostnader.

Hur mycket säljer en njure för?

Sedan 30 år är det lagligt för medborgare att sälja sina organ via en statlig förmedlingsorganisation för mellan 20 000-40 000 kronor. Utländska köpare är däremot förbjudna.

Var kan man köpa njure?

Att sälja eller köpa en njure eller ett annat organ är förbjudet i Sverige, liksom i de flesta andra länder. Det enda landet i världen där staten köper njurar är Iran. Där finns inga köer till organ.

Vad händer om inte njurarna fungerar?

Vid njursvikt klarar njurarna inte av att rena blodet som de ska. Då stannar skadliga ämnen och vatten kvar i kroppen som annars hade följt med urinen ut. Njursvikt kan vara akut eller kronisk. Behandlingen som du får beror på vilken typ av njursvikt som du har och vilka besvär du har.

Hur det är att leva med en njure?

På lång sikt. Efter att du donerat en njure kan du leva ett helt normalt liv. Du kan äta, dricka, arbeta, sporta och göra allt som du gjort tidigare. När man givit bort en av sina njurar har man bara halva sin njurfunktion kvar.