:

Hur Babblarna kom till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur Babblarna kom till?
  2. Vad är syftet med Babblarna?
  3. När började Babblarna?
  4. Vad kan man göra med Babblarna?
  5. Vad föreställer Babblarna?
  6. Vilken Babblare är populärast?
  7. Vad är Babblarna för småttingar?
  8. Vad står Babblarna för i läroplanen?
  9. Har vi upptäckt att babblar är synliga i alla rum?

Hur Babblarna kom till?

Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo hade tagits fram på 1980-talet för att träna barn i de olika språkljuden, där barn härmar deras ljud/namn och därmed lär sig att använda betoningar och får en melodi i sitt språk.

Vad är syftet med Babblarna?

Babblarna är ett gäng färgglada figurer som gör språkträningen och språkutvecklingen i förskolan till ett spännande och lekfullt äventyr. Babblarna pratar sitt eget språk som helt bygger på ljudet i deras olika namn.

När började Babblarna?

Konceptet premiärvisades på Bokmässan år 2007. Hatten ordnade en stor monter för att visa de första fyra böckerna, tillsammans med plastfigurerna, Första låtens musikvideo och ett dataspel för pc. När bokmässan var slut åkte Hattarna hem ganska molokna, det blev bara 32 böcker sålda totalt.

Vad kan man göra med Babblarna?

Med de yngsta barnen har vi valt att arbeta med Babblarna, som är några figurer som visat sig väcka nyfikenhet, glädje och gemenskap hos barnen. Varje figur är kunnig på olika saker och syns därför ofta i olika sammanhang. Framför allt är varje Babblarfigur kopplade till olika ämnesområden i förskolans läroplan.

Vad föreställer Babblarna?

Babblarnas prat baseras på talets alla första språkljud. Det är ingen slump att figurerna heter Babba, Bibbi, Bobbo och Dadda, Diddi, Doddo. ... Babba pratar babbaska och låter: ”Babba ba ba babba ba.” Det är lätt och roligt att härma. Barnet får leka med talets språkmelodi utan att behöva förstå eller kunna ord.

Vilken Babblare är populärast?

Då ska det också sägas att tre är det antal musikvideor som hittills har gjorts med Babblarna. Populärast av dem, och trea på listan som sådan, efter Petri Vehviläinens ansökan till Idol och ”Boten Anna”, är ”Babblarna 6 gånger! (långversion)” där ”Första låten” och ”Babblarnas stompalång tut pling sång” varvas.

Vad är Babblarna för småttingar?

  • Babblarnas utseende och rörelsemönster är enkla och tydliga. De fångar det lilla barnets öga och håller kvar blicken. Det är inte en massa snabba klipp och olika betraktningsavstånd som krånglar till det för småttingarna. Babblarnas språk och ljud lockar också barnen själva att babbla, vilket för många barn blir första orden.

Vad står Babblarna för i läroplanen?

  • Babblarna står för olika delar i vår läroplan och kommer finnas med i verksamhetens olika delar. Förskola. Babblarna ger oss möjligheter att väva in skilda områden ur läroplanen. Respektive figur står förutom ett språkljud också för ett ämne.

Har vi upptäckt att babblar är synliga i alla rum?

  • Vi har också upptäckt att Babblarna är synliga i stort sätt alla rum på de avdelningarna vi besökte. Förskolepedagogerna har varit eniga om att Babblarna är ett material som passar de yngsta barnen (1-3 år). Babblarna är lätta att använda i verksamheten eftersom de fångar upp barnen med sina tydliga färger och former.