:

Vilken jord för vitlök?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken jord för vitlök?
  2. Kan man sätta vitlök i kruka?
  3. Kan man sätta vitlök inomhus?
  4. Hur lång tid tar det att odla vitlök inomhus?
  5. Vad behöver vitlök för att växa?
  6. Hur plantera man vitlök?
  7. Vart kommer vitlök ifrån?
  8. Hur hög blir vitlök?

Vilken jord för vitlök?

Plantera vitlök i näringsrik och väldränerad jord på en solig plats. Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Varje klyfta ger en ny lök. På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer.

Kan man sätta vitlök i kruka?

När du planterar din vitlök i krukakan du använda dig av vanlig planteringsjord. Det är viktigt att se till att dräneringen är bra, eftersom att vitlök inte tycker om att stå blött. Klyftorna av vitlök som du har ska sättas i jorden den med spetsiga sidan uppåt – gärna fem centimeter ner i jorden.

Kan man sätta vitlök inomhus?

Vitlök kan också odlas inomhus i kruka för bladens skull. Stick ner klyftorna några cm i jorden som hålls lätt fuktig. Ställ i fönsterkarmen eller odla året om med växtbelysning. Klipp av blasten som har härlig vitlökssmak, perfekt för wokade rätter.

Hur lång tid tar det att odla vitlök inomhus?

Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor. Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar, när blasten börjat gulna en aning.

Vad behöver vitlök för att växa?

Vitlöken planteras på hösten från början till mitten av oktober. Lökväxten trivs bäst på en solig plats, som måste hållas fuktig eftersom vitlöken behöver vatten för att kunna växa. Undvik dock stillastående vatten. Du kan gödsla med humus eller blåkorn, och en näringsrik, kalkhaltig jord är perfekt.

Hur plantera man vitlök?

Plantera på hösten men sätt inte för tidigt Helst ska det ha hunnit börja bli kallt ute när du sätter vitlöken, maximalt 8-12 grader i luften och du kan faktiskt sätta vitlöken ända fram tills att det blir tjäle i marken. Klyftorna ska grävas ner 5 centimeter i en näringsrik och väldränerad jord.

Vart kommer vitlök ifrån?

Odling. Vitlöken lär ha odlats i Sverige redan under vikingatiden, men runt 1500-talet blev den impopulär på grund av sin starka lukt. Vitlök kan odlas i Sverige, bäst resultat kan man få med franska sorter som Thermidrome, Messidrome, Printanor, med flera.

Hur hög blir vitlök?

Skörda färsk vitlök i juni I juni kan man ta upp färsk vitlök innan den bildat sina klyftor, när bladen ovan jord har blivit cirka 20 centimeter höga.